fjäril

 

fjäril

 

bläck och vattenfärger; använde referensbild för inspiration

 

Caroline HB
Publicerad 24.07.2016 kl. 17:49

en månad som förälder

 

babyfeet5v

 

Vi har varit föräldrar i lite på en månad och allt är som förut samtidigt som allt är annorlunda. Vi är ju samma personer som tidigare men nu har vi plötsligt en person till att ta hänsyn till - och vår vardag har totalförändrats.

Ibland känns alltsammans helt overkligt och jag kan inte förstå att jag ena dagen gick omkring med den jobbiga magen och nästa dag hade världens underbaraste lilla människa i stället.

Sånt jag tänker på just nu:

- att det är möjligt att leva på 2-3 timmars snuttar av sömn istället för långa nätter

- att sömnbrist har blivit ett konstant tillstånd, trots att vår bebis sover

- att bebisgos och bebisdoft ger energi till vad som helst (övervinner sömnbristen, nattamningen och noll egentid)

- att de små lätena han gör för att prata är så gulliga

- att jag är tacksam för att bebisen är glad och nöjd för det mesta

- att jag och min man high-fivear över bajs och spenderade vår förlovningsdag med att sova i skift, vi bara sågs i sovrumsdörren när vi bytte (fint så. orsak: pigg bebis, trötta föräldrar)

 

Caroline HB
Publicerad 10.07.2016 kl. 21:08

sammanfattning av graviditeten

 

Gravidv40

 

Sista bilden på magen, en vecka före förlossningen. också sista gången jag lämnade lägenheten, sen blev det för tungt och ont att gå. Ser kanske inte så stor ut men magen stod rakt ut så en bild i profil hade varit mer talande.

 

Nu när graviditeten är över tänkte jag skriva en sammanfattning av hur den har varit. Den allra kortaste sammanfattningen är nog ändå "tyngsta nio månaderna i mitt liv", men jag benar ut det lite mer här nedanför.

Första fem månaderna: diverse graviditetssymptom som mensvärk, trötthet, näsblod, känsligt lukt- och smaksinne etc., och så den totala glädjedödaren illamåendet, 24/7, hela tiden. Två hela månader kunde jag inte äta något alls, bara vatten och pressade citrusfrukter. De andra tre gick det att äta nån gång ibland. Illamåendet var helt förlamande och jag blev fruktansvärt svag, sov mest bara.

Sjätte månaden: Mådde ganska okej (spydde ibland) men hade massa sammandragningar, kunde ändå göra labbarbetet på gradun färdigt och gick en kurs. Hade fått tydlig gravidmage och kände mig fin!

Sjunde och åttonde månaden: Illamåendet kom tillbaka, det konstaterades att jag hade cervixinsufficiens och mycket fostervatten, blev ordinerad sängläge och levde med att "förlossningen kan starta när som helst". Vågade knappt åka nånstans, gå nånstans eller göra något ifall det skulle trigga förlossningen och krabaten skulle komma ut alldeles för tidigt.

Nionde månaden: Krabaten var fullvuxen så det var inte längre någon panik och jag fick röra på mig igen. Nu var magen jättestor och tung och snigelsnabb pingvingång var ett faktum för mig. Försökte ändå göra lite roliga saker eftersom jag mådde bättre,  men tyvärr orkade jag inte speciellt mycket. Foglossningen slog till på riktigt och jag tycker så himla synd om dem som har foglossning hela graviditeten! Sista veckan kändes det som att min mage skulle spricka nerifrån och upp (fick också en hel drös med bristningar de där sista dagarna), jag hade ont hela tiden och var ganska uppgiven. Jag hade mycket förvärkar och några gånger regelbundna sådana, men så till sist, en dag efter beräknat förlossningsdatum, efter en hinnsvepning hos läkaren dagen innan, startade förlossningen äntligen!

 

Jag mår så otroligt mycket bättre nu när graviditeten är förbi, det är så skönt att nästan må som vanligt igen! Det fanns ungefär fem dagar totalt under de där nio månaderna som jag kan säga att jag mådde bra.

 

Caroline HB
Publicerad 15.06.2016 kl. 16:36

välkommen till världen!

 

IMG_0064

 

Han är här! På lördag för en vecka sedan åkte vi in till förlossningen och ett drygt halvt dygn senare föddes en perfekt liten pojke <3 Han är alldeles underbar och vi vet knappt vad som händer i världen utanför vår bebisbubbla. Förlossningen var utan komplikationer och vi mår alla bra, jag kommer kanske skriva om den senare, om inte annat så som terapi för mig själv. Nu ska jag tillbaka och snusa bebisnacke <3

 

Caroline HB
Publicerad 11.06.2016 kl. 20:10

BF och test med bläck

 

inkface

 

blyertsskiss, bläck, vatten, vitt bläck, penslar, A5

 

Ville testa nånting nytt, utan förväntningar på resultatet. Övade på att rita ett ansikte helt från fantasin i större skala än vanligt. Svårt men givande och det var roligt att testa olika saker med bläcket. Bläck är spännande på det viset att det är så permanent och oförlåtande, för drar du ett streck går det inte längre att ändra. I perioder där jag ritat mycket digitalt har det varit frusterande att teckna för hand då jag ständigt saknat ett cmd/ctrl+Z, dvs undo, ångra. Samtidigt är det en del av charmen med att teckna för hand, jag gillar att det inte kan bli för perfekt och upputsat i all oändlighet, det ger ett mer spontant och mindre polerat intryck som jag tycker om.

 

Idag har vi beräknad förlossning. Krabaten trivs bokstavligen som fisken i vattnet i min livmoder och jag håller på att förgås av värmen, foglossningen, magens enorma storlek och värkarna (obs tyvärr inte förlossningsvärkar). Håll tummarna att hen tycker det är dags att komma ut snart!

 

Caroline HB
Publicerad 03.06.2016 kl. 11:37

dagens bedrift

 

IMG_9965

 

IMG_9967

 

Hejsan vecka 40 och jepp, fortfarande gravid! Känner mig oerhört skicklig som målade mina tånaglar idag, inte helt lätt med en fyrtioveckors mage i vägen. *applåder*

 

Caroline HB
Publicerad 28.05.2016 kl. 18:43

sommarkänslor

 

sommar2016

 

blyerts & vattenfärger

 

Har ju verkligen inte tecknat mycket det senaste året, så det var himla roligt att hitta lite inspiration och måla färdigt den här bilden. Hade nästan glömt hur mycket jag älskar att måla.

 

Caroline HB
Publicerad 23.05.2016 kl. 21:04

den evighetslånga väntan

 

IMG_9542copy

 

foto v. 35  - Julia

 

Nu är jag i vecka 39 (!!) och bebisen är fortfarande på insidan. Tänk om vi hade vetat det för två månader sedan, så mycket oro och stress vi hade sluppit! Jag har haft cervixinsufficiens och vi har alltså levt i tron att bebisen kan komma ut när som helst - i två månader redan. Väntan har blivit ganska lång men nu är det inte mycket kvar. Jag har nog aldrig längtat efter något så här mycket!

Jag känner mig väldigt höggravid och har samlat på mig några klassiska krämpor: svullnad, foglossning (aj! alltså att vända sig i sängen på natten gör så ont!), trötthet, allmänt jobbigt att vara och cirka femtioelva olika sorters värk i livmodern (förvärkar, hugg och stick, mensvärk etc.), vilket gör att jag inte bara längtar efter bebisen utan också efter att graviditeten ska vara över. 

Julia tog så himla fina foton på mig för några veckor sedan (tack!!) och fastän jag då tänkte att magen inte kunde bli så mycket större har den faktiskt det, och nu har till och med min navel ploppat ut. Jag har fått en bristning mitt på magen som ser ganska rolig ut i sin ensamhet, och det börjar märkas att huden har töjts ut ungefär så mycket som det går, för magen är alldeles blank.

Faktum är ändå att inom två veckor borde vi få träffa vår bebis, så det är inte långt kvar alls. Har jag klarat 95 % av graviditeten hittills kan jag väl klara 5 % till!

 

Caroline HB
Publicerad 22.05.2016 kl. 13:47

födelsedagskort

 

tulipan

 

blyerts & vattenfärger

 

Ett födelsedags- och examenskort till smarta, coola och snygga Astrid! Ni får ursäkta bildkvaliteten, teckningen förblev oscannad innan den fick sitt nya hem så jag har försökt rädda den från ett foto, det gick helt okej men som vanligt är det mesta finare i verkligheten. :)

 

Caroline HB
Publicerad 13.05.2016 kl. 11:10

två böcker

 

böcker

 

Det har inte blivit så mycket läsande för mig det senaste året då jag mått så dåligt av graviditeten, och samtidigt har jag blivit allt mer kräsen med vad jag orkar sätta tid på att läsa färdigt. Dessa två har jag ganska nyligen läst ut och fastän jag uppskattade att läsa böcker skrivna på svenska lämnade båda mig ganska oberörd. De var väldigt olika (också språkmässigt! fascinerande hur man kan använda språket på så många olika sätt) så jag tar dem var för sig.

 

#döden av Sara Jungersten

För några år sedan läste jag Wannabe av samma författare och tyckte den var riktigt bra (tema typ prestationsångest och duktig flicka-syndromet). Efter det läste jag Lika delar liv och luft och den minns jag inget av utom att huvudpersonen hade en Eero Aarnio-lampa (tema typ fasader och status?). Helt okej att läsa var den i alla fall, men inte speciellt djup. #döden blir enligt mig ännu plattare och helt utan djup. Jag kunde inte relatera till huvudpersonen alls, och hon var jättesvår att få grepp om och förstå. Sen finns det en risk i att skriva så mycket om "aktuella" internetbetéenden och sociala medier, de var kanske aktuella när boken skrevs men nu när den kom ut (i höstas) var det mycket som för mig redan kändes gammaldags (inte allt såklart). Varken språket eller berättelsen fångade mig. Jag läste ut den för att jag bestämt mig för att göra det, annars hade den nog blivit hängade. Inget jag sträckläste alltså.

Den får ett plus för att jag gillar vad den försökte säga, nån sorts kritik mot alla perfekta bloggfasader och instagrambilder, och det finns stycken i boken som har bra poänger och kunde stå för sig själva, men som helhet håller den inte - för mig.

 

Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri

Jag var jättenyfiken på den här eftersom jag hört så mycket om den och författaren. Kommer ihåg att hans debutroman fick en massa uppmärksamhet då för många år sedan. Språket och upplägget i boken är intressant men lite förvirrande, det bytte mycket mellan olika berättare och stycken, och Khemiri är tydligen inget fan av skiljetecken, utan lämnar ofta bort dem vilket ger en talspråkskänsla men också en specifik stämning av att det här händer nu och om du inte koncentrerar dig kommer du att missa något. Berättelsen blev snabbt spännande men sen stannade den av och, förlåt, om man hade klippt bort delar i mitten hade ingen märkt något. Alla små historier kändes inte relevanta. Sen vet jag inte om slutet borde ha varit något slags heureka-moment för läsaren men jag kände mest att jag inte förstod allt och att jag hade missat något.

Jag tyckte om språket, det tog effektivt berättelsen framåt och jag tyckte mig känna lukter, smaker, stämningar och känslor. Det var också fascinerande att läsa samma historia ur olika perspektiv, och inse hur subjektivt allas återberättande är. Det fanns många välskrivna stycken som jag läste flera gånger för att de var så bra. En intressant bok men jag kommer inte att läsa om den - å andra sidan kanske omläsning inte är ett krav på en bra bok, utan det kanske räcker att den är intressant första gången?

 

Rekommenderar jag dem? Är ni intresserade av böckerna - läs!, söker ni fantastiskt och uppslukande sträckläsningsmaterial - leta vidare.

 

Caroline HB
Publicerad 10.05.2016 kl. 17:01

 

 

23-åring som studerar cellbiologi i Åbo.
Tecknar, läser, fotar, ser filmer, gör gradu och är just nu gravid med en liten krabat <3

 

caroline . haldin(at)gmail . com

 

 

magnolia

 

 

peony