pepparkakor

 

pepparkakor

 

pepparkakor

 

I söndags bakade vi pepparkakor! Eller så här: vi tog fram degen ur frysen och lät den tina, sen kavlade jag ut pepparkakorna medan Freddy bar omkring på Edvin i Babybjörnen (mer om den i ett annat inlägg) - och så lyssnade vi på The Real Groups julskiva! Myz. Det blev isbjörnar och pingviner.

Sen tog jag en två timmars tupplur.

 

pepparkakor

 

Och på kvällen dekorerade vi dem! Det var riktigt terapeutiskt att göra små mönster med glasyr. Freddy bidrog med en version av tro hopp och kärlek (högst upp) och så några abstrakta konstverk.

 

Det ska bli så roligt med jul nu när Edvin finns. Magin går liksom ur lite när en blir vuxen, men nu vill vi börja skapa magiska jular för honom (okej det är väl lite för tidigt för honom för att fatta ännu i år). Vi får börja med egna traditioner så småningom.

 

21.11.2016 kl. 11:14

ingefärsdryck

 

ingefärste

 

Jag är sjuk och den här influensan är verkligen seg. Att vara sjuk och ha en bebis är också en helt ny historia, för det finns inte utrymme att vara utslagen i flera dagar. När halsen gör ont och huvudet värker och snoret rinner så har jag druckit ingefärste som lindrat och dessutom smakar gott!

 

Så här blandar jag:

2 cm tunnt skivad färsk ingefära
1-2 msk honung (efter smak)
en skvätt limejuice
drygt 2 dl hett vatten

Blanda ihop i en mugg och rör om med sked. Låt dra tills vattnet är lagom varmt för att drickas.

 

14.11.2016 kl. 16:21

rödbetssoppa med getost

 

Untitled

 

Nu har jag äntligen lagat egen rödbetssoppa! Gott, billigt och lätt, vad är väl bättre än det?

 

För en stor soppkastrull behövs:

800 g rödbetor
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
0,5 liter grönsaksbuljong (obs - en god variant!)
1 tesked Herbes de Provance-krydda, eller annat en gillar
200 g getost
salt och peppar efter smak
(färsk basilika)

 

Hacka löken och vitlöken och fräs i olivolja i en kastrull. Råriv rödbetorna och fräs nån minut tillsammans med löken. Häll på buljongen, krydda och låt koka 15-20 minuter. Mixa soppan med stavmixer och rör ner getosten. Smaka av med mera salt och peppar om det behövs. Servera med färsk basilika!

Det lönar sig att laga en stor sats för soppan är ännu godare nästa dag!

 

14.10.2016 kl. 11:01

fyra vegetariska favoriter

 

Untitled

 

 

Ni vet hur pinterest-recept ser så fina ut på bild men sen när en nångång provar följa receptet så är det inte supergott? Nu slipper ni teststadiet för här är fyra recept som vi har provat som verkligen var över förväntan och som kommit för att stanna till våra matrutiner!

 

Garlic butter mushroom risotto

Har drömt om risotto i en månad och i förra veckan provade vi receptet ovan - det var himmelskt! *hjärtögonemoji*

 

Pesto rosso

Egen röd pesto - gick hur snabbt som helst att laga och blev fantastiskt gott!

 

One pan mexican quinoa

Quinoaröra med bönor, majs och avocado! Jättegott och mättande.

 

Quornfärssås

Saftig och mustig quornfärssås. Quorn var nytt för oss och det funkade fint som köttsubstitut. Tycker faktiskt att den här såsen är godare än vanlig köttfärssås, och den passar både med pasta och till exempel vitlökscouscous. Yum.

 

07.10.2016 kl. 18:36

chiasylt

 

Untitled

 

Chiasylt är en genialisk uppfinning! Jag såg det först på A Beautiful Mess förra året, men nu äntligen har jag provat själv och jag rekommenderar verkligen! Det är supergott till exempel på gröt, vanlig sylt tycker jag att är lite för söt, men chiasylt är ungefär som rårörda bär i smak - och dessutom extra hälsosamt. Passar säkert med vad som helst istället för vanlig sylt!

Du behöver:

3 dl bär (blåbär + hallon blev jättegott)
1/2 dl vatten
1 kryddmått vaniljpulver/-socker
socker efter smak (t.ex. en knapp matsked)
lite citron- eller limesaft
2 msk chiafrön

Koka upp bären och vattnet och blanda ner vaniljpulver och socker. Låt bären koka sönder och låt sedan svalna. Blanda ner citronsaft och chiafrön i bären, häll upp på burk och låt svälla i kylen. Klart! Den håller väl inte i evigheter men jag åt upp min bara på en vecka.

 

23.09.2016 kl. 07:50

italiensk cashewpasta

 

cashew_etCO

 

Manga Studio 5 och datorns touchpad (!) för min tablet var inte med. (ja, cashewnöten är oproportionerlig...)

 

I BioCity i Åbo finns en italiensk lunchrestaurang och café som heter La Caffettiera. De har alltid jättegod pasta och deras cappucino är gudomlig. Går ju inte att äta där varje dag pga priset, men ibland känns det värt. En gång åt jag en cashewpasta med vitlök, chili och olivolja och det var så otroligt gott att jag förra veckan försökte laga det hemma med ett improviserat recept. Det blev så gott och går att laga på tjugo minuter!

 

För två personer:

ca 200 g spaghetti

några nävar cashewnötter (150 g kanske?)

sex klyftor vitlök

en liten chili

en burk körsbärstomater

drygt en halv dl olivolja

parmesan

 

Sätt på pastavatten. Hacka nötterna, vitlöken och chilin (ta bort kärnorna). Skär körsbärstomaterna i mindre bitar. Lägg i pastan när vattnet kokar och hetta upp olivoljan med vitlök och chili  i en stekpanna och låt fräsa en stund, sätt sedan med nötterna och efter någon minut tomaterna. Stek tills tomaterna är varma och mjuka. Salta och peppra. Häll av pastavattnet och häll över pastan i stekpannan, rör om så allt blandas. Servera med parmesanost över!

 

28.03.2016 kl. 17:04

tips på megagod fruktsallad

 

fruktsallad

 

Har dreglat över Elsa Billgrens fruktsalladsfrukostar nu i några veckor och bestämde att det var på tiden att jag gjorde en själv! Är faktiskt väldigt sugen på frukt just nu, helst syrliga smaker och det får absolut inte vara övermoget, så i min fruktsallad satte jag kiwi (ju surare desto bättre), inlagd persika (för jag älskar inlagd persika), cantaloupemelon (bästa melonen) och så frysta finska trädgårdshallon. Det blev helt fantastiskt gott (såklart)! Synd att jag inte har Elsas budget att kunna äta det här varje dag.

 

fruktsallad

 

fruktsallad

 

Den bästa uppfinningen efter frysta bär måste vara bra förpackade och helt omosiga finska frysta trädgårdshallon! En kan plocka dem en och en från förpackningen och de ser ut som färska hallon!

 

 

18.03.2016 kl. 14:36

ett kvarts sekel

 

Freddy25

 

I fredags fyllde min finaste person tjugofem år. Han fick frukost på sängen, blommor, ballonger, skumppa och fem paket.

 

IMG_9024

 

IMG_9022

 

IMG_9023

 

Alkoholfri skumppa! Smakar bättre än man kanske tänker sig.

 

IMG_9032

 

Skål!

 

IMG_9035

 

Jag hade lagat morotskaka som är min bravur och hans favorit.

 

Freddy25

 

Freddy25

 

Sen åt vi middag på Karu Izakaya som vi talat om länge (sen i somras ungefär) och med höga förväntningar beställde vi deras ramen! Tyvärr var den inte riktigt i vår smak, men det är kanske inte heller rättvist att jämföra med ramen vi ätit i Japan. Misosoppan däremot var otroligt god!

Till sist gick vi på bio och såg oscarshypade The Revenant - och ja, den kan ni ta och skippa helt enkelt. En två och en halvtimmes orgie i blod, inälvor och manlig stolthet när den är som värst. Folk lämnade sina popcorn oätna under stolarna.

 

23.02.2016 kl. 19:41

ratatas delikata matlista

 

mat

 

 

Jag älskar mat och jag älskar att äta. Mat är livet.

 

Dina bästa vardagsrätter.

Pasta Carbonara, Pasta Pesto och rödbetor med fetaost och ruccola.

Vad kan du inte leva utan att ha i skafferiet/kylen?

Mjölk, ägg, pesto och juice.

 

mat

 

mat

 

Vad är en maträtt som alltid funkar?

Pasta med prosciutto, äggule-gräddsås, peppar och massa parmesan.

Vad är de nyaste tillskotten i ditt skafferi?

Har nästan alltid färsk ingefära i kylskåpet nuförtiden.

 

mat

 

När du ska imponera på någon, vad lagar du då?

Leilas morotskaka!

Vad är dina favoritkryddor?

Peppar och färska kryddor.

Vad är de roligaste maträtterna att laga med kompisar?

Att baka chocolate chip cookies och äta upp alla tillsammans!

 

mat

 

mat

 

mat

 

Vad är den senaste nya maträtten/ingrediensen du provat?

Miso och sriracha är nya ingredienser, båda goda. Nyaste maträtten kanske är kinesiska pork buns - så sjukt goda!

 

mat

 

Tre maträtter du vill prova laga.

Skulle vilja laga crème brûlée, kinesiska dumplings och lära mig mer om japansk mat (som inte är sushi).

Vad piffar upp en maträtt?

Vitlök, ingefära och chili! Eller färsk gräslök.

 

mat

 

Om du bara fick äta en maträtt resten av ditt liv, vilken maträtt skulle det vara?

Japansk ramen, kallrökt lax och nypotatis eller allt med parmesan i.

 

mat

 

24.09.2015 kl. 15:52

japan genom telefonkameran

 

iphone japan

 

Flygplansmaten på Japan Airlines. Helt bäst.

 

iphone japan

 

Shinjuku! <3

 

iphone japan

 

Det här är en av de lyckligaste dagarna i mitt liv. 100% endorfiner.

 

iphone japan

 

Cool liten restaurang i Shinjuku där man själv fick grilla sitt kött. Åt vitlöksmarinerad kyckling samt kycklinghjärta, -lever, -njurar och -skinn. Allt väldigt gott såklart.

 

iphone japan

 

iphone japan

 

Jangara Ramen i Harajuku! Godaste ramen jag ätit. Så. Gott.

 

iphone japan

 

Angel's Heart crêpes i Harajuku. Åt en med cheesecake, jordgubbar och chokladsås. Nam.

 

iphone japan

 

Regnigt Akihabara.

 

iphone japan

 

Från storstan till vår lyxiga ryokan i Nara Park! Utsikten från ett av våra fönster.

 

iphone japan

 

Hotellfrukosten en dag i Nara!

 

iphone japan

 

En lunch i Nara. Godaste tempuraräkorna och sojasåsen någonsin.

 

iphone japan

 

Regnigt Kyoto.

 

iphone japan

 

Nishiki Market, Kyoto. Pickles i långa rader, men också bland annat bläckfiskar och souvenirer.

 

iphone japan

 

Det här <3<3<3 (Nijo castle, Kyoto)

 

iphone japan

 

Regnig spårvagnsstation i Arashiyama.

 

iphone japan

 

Taiyaki! Nam.

 

iphone japan

 

Sista kvällen och sista måltiden som vi betalade med våra sista pengar = panten vi fått från våra metrokort.

 

21.08.2015 kl. 11:33

 

Caroline, 25.

Skriver gradu i cellbiologi och är hemma med en ettåring.

Drömmer om att bli endometriosforskare, eller illustratör.

 

caroline . haldin(at)gmail . com

 

PORTFOLIO

 

peony