och så börjar det

 

Untitled

 

Untitled

 

Untitled

 

I måndags tog min mammaledighet slut och vi började vår delade föräldraledighet. Dags för studier med andra ord! Vi delar dagarna på hälften och så försöker jag vara effektiv den tid jag har. Lilla Edvin började veckan med den sämsta natten på en månad (så typiskt!) så med fem timmars sömn i bagaget började jag min måndag i biblioteket. Uppdelningen har gått ganska bra hittills men det är såklart lite av ett pussel att få in amningen så att jag alltid ammar just innan jag går och genast när jag kommer hem.

Amningen har för mig varit jobbig från start då det gjorde så fruktansvärt ont hela tiden, men efter tre månader (alltså typ nu) försvann det helt och jag som tidigare sett fram emot delamning har nu plötsligt lite svårt för tanken att ge upp en del av något som jag jobbat så himla hårt för. Nu är det ju äntligen som jag vill - utan smärta! Alternativet är att helt och hållet ta föräldraledigt från studierna för att kunna amma hela tiden (att sitta hemma och studera är inte alltid så lyckat), men att studera klart är något jag känner att jag vill göra för mig. Eftersom jag inte kan äta kakan och ha den kvar får jag amma så mycket som möjligt när jag är hemma istället.

Hur som helst: ny vardag, nya rutiner och det ska nog bli bra till slut. Att vara hälften borta och hälften hemma gör det också roligare att hänga med vår lilla gosekorv, som dessutom är helt bäst!

 

15.09.2016 kl. 08:56

en månad som förälder

 

babyfeet5v

 

Vi har varit föräldrar i lite på en månad och allt är som förut samtidigt som allt är annorlunda. Vi är ju samma personer som tidigare men nu har vi plötsligt en person till att ta hänsyn till - och vår vardag har totalförändrats.

Ibland känns alltsammans helt overkligt och jag kan inte förstå att jag ena dagen gick omkring med den jobbiga magen och nästa dag hade världens underbaraste lilla människa i stället.

Sånt jag tänker på just nu:

- att det är möjligt att leva på 2-3 timmars snuttar av sömn istället för långa nätter

- att sömnbrist har blivit ett konstant tillstånd, trots att vår bebis sover

- att bebisgos och bebisdoft ger energi till vad som helst (övervinner sömnbristen, nattamningen och noll egentid)

- att de små lätena han gör för att prata är så gulliga

- att jag är tacksam för att bebisen är glad och nöjd för det mesta

- att jag och min man high-fivear över bajs och spenderade vår förlovningsdag med att sova i skift, vi bara sågs i sovrumsdörren när vi bytte (fint så. orsak: pigg bebis, trötta föräldrar)

 

10.07.2016 kl. 21:08

sammanfattning av graviditeten

 

Gravidv40

 

Sista bilden på magen, en vecka före förlossningen. också sista gången jag lämnade lägenheten, sen blev det för tungt och ont att gå. Ser kanske inte så stor ut men magen stod rakt ut så en bild i profil hade varit mer talande.

 

Nu när graviditeten är över tänkte jag skriva en sammanfattning av hur den har varit. Den allra kortaste sammanfattningen är nog ändå "tyngsta nio månaderna i mitt liv", men jag benar ut det lite mer här nedanför.

Första fem månaderna: diverse graviditetssymptom som mensvärk, trötthet, näsblod, känsligt lukt- och smaksinne etc., och så den totala glädjedödaren illamåendet, 24/7, hela tiden. Två hela månader kunde jag inte äta något alls, bara vatten och pressade citrusfrukter. De andra tre gick det att äta nån gång ibland. Illamåendet var helt förlamande och jag blev fruktansvärt svag, sov mest bara.

Sjätte månaden: Mådde ganska okej (spydde ibland) men hade massa sammandragningar, kunde ändå göra labbarbetet på gradun färdigt och gick en kurs. Hade fått tydlig gravidmage och kände mig fin!

Sjunde och åttonde månaden: Illamåendet kom tillbaka, det konstaterades att jag hade cervixinsufficiens och mycket fostervatten, blev ordinerad sängläge och levde med att "förlossningen kan starta när som helst". Vågade knappt åka nånstans, gå nånstans eller göra något ifall det skulle trigga förlossningen och krabaten skulle komma ut alldeles för tidigt.

Nionde månaden: Krabaten var fullvuxen så det var inte längre någon panik och jag fick röra på mig igen. Nu var magen jättestor och tung och snigelsnabb pingvingång var ett faktum för mig. Försökte ändå göra lite roliga saker eftersom jag mådde bättre,  men tyvärr orkade jag inte speciellt mycket. Foglossningen slog till på riktigt och jag tycker så himla synd om dem som har foglossning hela graviditeten! Sista veckan kändes det som att min mage skulle spricka nerifrån och upp (fick också en hel drös med bristningar de där sista dagarna), jag hade ont hela tiden och var ganska uppgiven. Jag hade mycket förvärkar och några gånger regelbundna sådana, men så till sist, en dag efter beräknat förlossningsdatum, efter en hinnsvepning hos läkaren dagen innan, startade förlossningen äntligen!

 

Jag mår så otroligt mycket bättre nu när graviditeten är förbi, det är så skönt att nästan må som vanligt igen! Det fanns ungefär fem dagar totalt under de där nio månaderna som jag kan säga att jag mådde bra.

 

15.06.2016 kl. 16:36

vacciner och GMO

 

Jag har länge hållit mig ifrån att skriva ett sånt här inlägg, mest för att jag känner att jag inte vet tillräckligt eller kan alla detaljer, men så slog det mig att hallå - folk som läst konspirationsteorier och missvisande propaganda tycker de har rätt att komma med “fakta", medan jag som studerat cellbiologi i fem år tycker att jag inte vet tillräckligt för att uttala mig? Det är ju absurt!

Så here goes!

 

Grunden till att vacciner och GMO (genetiskt modifierade organismer) blivit så kontroversiella ämnen ligger i okunskap. Folk är rädda för sånt de inte förstår, och det är helt naturligt, men det blir så fel sen när de som inte vet någonting om någonting börjar uttala sig officiellt.

Vaccindebatten är en icke-debatt, eftersom det på ena sidan finns fakta medan den andra sidan består av åsikter. Man kan inte debattera mot fakta med åsikter. En personlig erfarenhet är inte fakta. En gång för alla: vacciner är inte farliga! Vacciner räddar liv, och vaccinerna som används idag i Finland är väldigt noga testade. Om man råkar ut för en vaccinskada (hur definierar man ens en sådan?) är det en olycklig slump som beror på en själv och ens eget DNA, eftersom alla är olika och ett vaccin omöjligen kan testas på alla individers olika genuppsätting i hela världen innan det anses vara säkert. Den risken är värd att ta, då alternativet är att inte vaccinera vilket leder till sjukdomar som kan ge bestående men.

Vaccinfrågan är väldigt enkel: när du förstår biologin bakom hur vaccin fungerar förstår du också att vaccin inte är farliga utan fantastiska och nödvändiga, och du förstår varför. Jag uppmanar alla att läsa på om vårt immunförsvar, olika T- och B-celler, antikroppar och antigen, MHC klass I och MHC klass II, ytproteiner hos virus, et cetera! Om man lär sig hur kroppen fungerar (och nu menar jag på cell- och molekylnivå, inte bara allmänt) förstår man också hur oerhört komplicerat kroppens system är, och att det egentligen är ganska otroligt att vi överhuvudtaget har vacciner och läkemedel som fungerar. Då förstår man varför det inte finns mirakellösningar utan biverkningar, och att alla borde vara tacksamma för att det finns läkemedel som räddar livet på människor varje dag. Ärligt talat tycker jag det är riktigt bortskämt att välja bort vacciner och liksom glömma hur långt vi har kommit och varför de behövs (speciellt när detta “välinformerade och pålästa beslut” tas med icke-fakta som grund). 

Vaccin ger immunitet mot virussjukdomar utan att man behöver drabbas av sjukdomen först, punkt. De får kroppen att reagerar på samma sätt som om viruset fanns i kroppen och följderna blir att immunförsvaret kommer ihåg viruset (mer specifikt ytproteiner eller proteindelar) och när man kommer i kontakt med viruset på riktigt är immunförsvaret berett och risken att insjukna mycket liten.

Det finns alldeles för många felaktiga påståenden om vacciner som sprids så jag tänker inte ta upp dem, men fråga om det är något specifikt ni undrar över! Och om ni inte orkar sätta in er i ämnet, tro då på de som är professionella experter: forskare, läkare och sjukvårdspersonal.

 

GMO betyder att man förändrat eller lagt till DNA i en organism för att få fram vissa egenskaper. Det används dagligen inom forskning, men området jag tänkte diskutera är alltså GMO i mat, eftersom den allmänna uppfattningen tycks vara att det är farligt. DNA är ett oerhört komplext system och nu efter fem år känner jag att jag börjar få en ungefärlig översikt och förståelse för hur det fungerar. Det finns dock grunder som är ganska enkla, och redan med den informationen borde man förstå att växter och djur vars DNA är modifierat inte är farliga att äta. Jag tänker inte börja förklara DNA här, men läs på om dess struktur, transkription och translation, DNA-syntes, olika sätt att modifiera DNA och vad som händer på molekylnivå!

Fakta 1: All mat du äter består av celler och innehåller DNA. Hur det här DNAt ser ut är inte relevant och det du äter bryts ändå ner till mindre beståndsdelar innan det tas upp i kroppen. På aminosyrenivå är det i princip ingen skillnad om du ätit tomat A eller GMO-tomat B (när man tittar på DNA).

Fakta 2: Genmodifiering är inte science fiction, det sker i naturen varje dag. De flesta tekniker som används för genmodifiering har sitt ursprung i de mekanismer som bakterier använder för att mutera sitt DNA och utvecklas, vilket är en viktig del av deras livscykel. När du har en virusinfektion modifierar viruset DNA i dina celler så att de förvandlas till virusfabriker (immunförsvaret tar hand om dessa förstörda celler). En sorts genmodifiering sker naturligt hos organismer med sexuell reproduktion där systerkromatider byter gener sinsemellan i meiosen, så kallad crossing over. Att utnyttja processer som redan fungerar i naturen för att till exempel modifiera en gröda så att den blir motståndskraftig mot parasitattacker är helt enkelt hur smart som helst!

Sen finns det såklart andra aspekter av GMO som inte är så bra, som hur en genmodifierad gröda påverkar ekosystemet den odlas i (kommer den ta över andra växter på området? etc.) och att vissa GMO-grönsaker inte är lika näringsrika som sina vanliga artfränder - men de ämnena har jag inte läst tillräckligt mycket om för att kunna kommentera. 

Min poäng är att det inte på något sätt är farligt för någon att äta GMO! GMO-mat kan till och med vara ekologisk! (efter en snabb googling på definitionen av ekologiskt jordbruk) Om man däremot är insatt och har andra orsaker som gör att man helst inte äter GMO, har jag inget att invända, men att vara rädd för genmodifierad mat är bara onödigt.

 

// end of rant

 

// med reservation för små fel och med ursäkt för avsaknad av källor, men jag tänker inte sätta flera timmar på att söka upp vetenskapliga artiklar över ämnen som borde vara allmän kunskap - ni hittar nog själva om ni söker (OBS - KÄLLKRITIK!)!

 

03.05.2016 kl. 12:46

vårlista

 

vårlista

 

Har våren börjat som du tänkt dig?

Faktiskt inte! Hade ju tänkt bli färdig filosofie magister i vår, men har fått kapitulera för min graviditet och skjuta upp nästan allt. Nästan hela läsåret har gått till illamående och andra krämpor, nu senast så mycket sammandragningar att jag måste ta det helt lugnt för att inte hen ska komma ut för tidigt.

 

vårlista

 

Hur såg ditt liv ut förra våren?

Sönderstressad med framtidsångest (=vad händer efter studierna?), MEN hade också en fantastisk bröllopsresa till Japan.

Hur hoppas du att våren blir i år?

Varm och solig och lugn så jag kan förbereda mig på ett liv med bebis. Hoppas också att hen inte tänker komma ut alldeles för tidigt.

 

vårlista

 

Hur hoppas du ditt liv kommer se ut nästa vår?

Ingen aning! Har en plan fram till jul men sen är allt ett frågetecken. Hoppas vi har en glad och frisk snart-ettåring nästa vår i alla fall!

Vad är ditt vårplagg nummer ett?

Kjol eller klänning utan strumpbyxor!

Hur förändras musiken du lyssnar på under våren?

Inte alls. Jag lyssnar överhuvudtaget mest på gamla favoritartister om och om igen, är så dålig på att orka söka ny musik att lyssna på.

 

IMG_3153

 

Har du några särskilda vårprojekt på g?

Producera ett helt barn! Förbereda färdigt hemma med kläder och andra tillbehör, och försöka bli helt zen angående förlossningen.

Vad önskar du dig i vår?

En frisk och glad bebis och en lätt förlossning!

Föredrar du våren eller hösten?

Våren alla gånger. Älskar ljuset och värmen som kommer tillbaka, känslan i luften och när allt blir grönt. Det är jobbigt med min allergi såklart men det vägs upp av det andra.

 

vårlista

 

Vem/vad är din vårförälskelse?

Krabaten och min man <3

Tre saker som stoppar vårkänslorna.

Regn - får det att kännas som höst. Kallt väder. Brist på sol.

Har du redan några sommarplaner?

Bebisgos för hela slanten!

 

07.04.2016 kl. 21:24

mina bästa filmtips

 

Untitled

 

Jag tycker om att se om filmer, på samma sätt som jag tycker om att läsa om böcker. För mig har filmer och böcker samma charm - de kan uppsluka mig i en helt annan värld och koppla bort från verkligheten en stund. Vissa filmupplevelser stannar kvar länge och till sist vill jag uppleva dem igen. Många gånger upptäcker jag nya detaljer, skiftningar, känslor eller stämingar, andra gånger vill jag bara nå känslan som jag vet att vissa filmer ger mig. Lite som när jag läste Harry Potter när jag mådde dåligt  tidigare under graviditeten, för en stund behövde jag inte tänka på illamåendet utan kunde skratta och gråta med Harry & co och deras bekymmer istället, för att jag visste att det får mig på bättre humör.

Här är mina bästa tips på filmer som jag sett om och om igen.

The Help - Baserad på boken med samma namn (som också är läsvärd!) och handlar om hemhjälpen i Jackson, Mississippi. Svarta kvinnor som tar hand om vita barn medan de vita mammorna är upptagna med annat (vad vet jag inte, ingen av dem jobbar och hemhjälpen både städar, diskar och tvättar). Med ljuvliga Emma Stone och Viola Davis kommer boken till liv och det är rörande, roligt och hemskt ibland. Mycket fin film och fina miljöer.

WALL-E - En av Pixars bästa, en dystopi där människan förstört jorden, åkt iväg på rymdskepp och lämnat små robotar att städa upp planeten tills den är beboelig igen. Bara WALL-E är ensam kvar. Jag gillar miljöbudskapet i den här filmen och alla robotarna är så charmiga. 

An Education - Carey Mulligan är fantastisk som brittisk skolflicka som charmas av en äldre man med ett spännande liv. Tycker att alla gör otroliga rollprestationer, Rosamund Pike som en lite blåst blondin är helt ljuvlig. Musiken, stämningen, miljöerna, känslorna, allt är så fint i den här filmen. Se den!

Inception - Leonardo diCaprio i en thriller där drömmar kan bli som en andra verklighet. Som sig bör finns en mission som ska avklaras men mycket fokus ligger på Leonardos karaktärs personliga dilemma. Riktigt spännande och Hans Zimmers musik håller en fången genom hela filmen.

Rush - Filmen på listan som jag sett minst gånger, eftersom det är en film som är mest spännande första gången, men den kvalar in pga 1. Chris Hemsworth, 2. riktigt bra film och Daniel Brühl borde fått en oscar för bästa biroll. Att det är en film om Formel 1 och jag ändå gillar den säger också en hel del då jag tycker att det är en helt onödig sport. Handlar alltså om den mångåriga duellen mellan förarna Niki Lauda och James Hunt.

Princess Mononoke - Hayao Miyazakis handgjorda mästerverk om människans förhållande till naturen. Förbannelser, skogsgudar, krig och en kärlekshistoria. Musiken av Joe Hisaishi är något av det vackraste jag någonsin hört. Om ni inte är vana med anime - låt er inte avskräckas! Det är en underbar film.

La Rafle - Fransk film som följer en judefamilj som blir skickade till koncentrationsläger 1942. Det låter kanske inte som mycket men det är en av de vackraste och hemskaste skildringarna jag sett, för den är så personlig. Det är fruktansvärt sorgligt och jag gråter varje gång.

Léon - En awkward hitman som plötsligt måste ta hand om en nioårig flicka. En klassiker och Nathalie Portmans första film. 

V for Vendetta - "Remember, remember, the fifth of November..." Jag försökte en gång skriva en recension om den här filmen i gymnasiet. Det blev den sämsta texten jag någonsin skrev, antagligen för att jag inte kunde tolka den objektivt för att den får mig att känna så mycket och också för att jag inte riktigt kan sätta fingret på vad som är så fantastiskt med den. I ett dystopiskt Storbrittannien har en Hitlerkopia makten och kontrollerar folket. En maskerad man står upp mot regimen och blandar av misstag in en kvinna i sina planer. Jag kan inte förklara bättre så se den bara!

 

21.03.2016 kl. 20:55

kommentar till förändringarna i studiestödet

 

IMG_8891

 

När jag skrev mitt tidigare inlägg om att studeranden inte är lata utan att heltidsstudier faktiskt motsvarar ett heltidsjobb, räknade jag ut exakt hur många timmar per vardag som man måste studera enligt FPA, och det är för tillfället lika många timmar som för ett heltidsjobb. Där för blir jag nu upprörd när jag läser om förändringarna i studiestödet, då regeringen tänker sänka stödet men samtidigt kräva fler studiepoäng per stödmånad. Ursäkta, men om en redan studerar heltid, varifrån ska en ta de 27 extra timmarna i månaden? För mindre stödpengar dessutom? Skulle någon kräva av en arbetstagare att jobba 27 timmar mer i månaden, och samtidigt få en fjärdedel mindre i lön? (jaja jag vet att stöd och lön inte är samma sak) Som SFP och De Gröna kommenterar  i artikeln så kan det öka klasskillnaderna, men redan utan konsekvensanalys känns det fel att ta av de som har minst. Studiestödet är redan ett av de minsta socialstöden. Visst, tidigare var studiestödet mer lånebaserat än i dag och folk överlevde med sina skulder, men har det inte varit en positiv utveckling hittills om inte alla måste ta lån längre? Måste vi gå bakåt i utveckligen?

Det är dyrt att upprätthålla ett välfärdssamhälle som tar hand om de svaga. Jag är tacksam för att jag bor i Finland där vi får betalt för att studera och till och med för att stanna hemma med våra barn. Där vi får pengar från staten för att betala hyran, där alla är sjukförsäkrade automatiskt och ifall vi blir arbetslösa får vi stöd så vi klarar oss tills nästa jobbmöjlighet. Om en ska tro vår blåblodiga regering har Finland inte råd med det längre, men jag vill tro att det är värt det och att det finns annat att ta av eller ändra på än det ekonomiska skyddsnät som Finland skapat för att så få som möjligt ska falla utanför samhället.

01.03.2016 kl. 14:36

om förlossningen

 

Trysil 2016

iPhone, VSCO CAM

I början av min graviditet var förlossningen ett stort frågetecken och ett stressmoment för mig. Liksom, nu har jag ett barn i magen och det gick ju ganska lätt men just det, hen ska ut också, hur funkar det? Hur ont gör det? Nu har har jag läst massor, lyssnat på podcasts och frågat såna som fött barn hur det var, och jag känner mig mycket lugnare. Det är stort och det är inte lätt, men det kommer att gå, till och med gå bra om jag har tur! Dock finns det en aspekt som ännu skrämmer mig, och det är känslan av att vara helt utelämnad på andras villkor. Jag måste lita på att barnmorskan vet och har mitt bästa för ögonen. Det är svårt.

Känslan jag får av Emma Sundhs inlägg angående nedläggningar av förlossningsavdelningar i Sverige illusterar bra det som skrämmer mig med min kommande förlossning, för jag vet att det går åt samma håll i Finland. Förlossningsavdelningar stängs ner och centraliseras eftersom joursjukhus är dyra. Som gravid kvinna får det mig att känna mig nedprioriterad, slentrianmässigt behandlad, som att "barn föds ju varje dag och det är inget speciellt". Inget personligt eller livsviktigt (!!). Den attityden skrämmer mig, för när jag föder vill jag inte känna mig förbisedd av barnmorskan för att hen har tiotals andra patienter samtidigt. Fler barnmorskor skulle behövas men fler tjänster tillsätts inte för det "finns inte pengar". En barnmorska förlöser jag-vet-inte-hur-många barn i sitt jobb, men de flesta kvinnor, även barnmorskorna själva, går inte igenom själva födandet fler än ett par gånger i sitt liv och varje förlossning är ny och lika viktig, och borde behandlas som sådan. I stället prioriteras ekonomin framför kvinnors förlossningsupplevelser, för när tjänstemännen bara tittar på siffrorna så ser de inte personerna bakom: alla de som föder barn och genomgår det ofantligt stora och tunga arbetet det innebär; alla bristningar och komplikationer som i värsta fall kan ge livslånga men. Fatta vilken stor händelse det är att föda! Att föda barn borde få vara det viktigaste av allt, det är grunden till artens överlevnad och något av det största man kan vara med om - man har skapat liv som ska ut i världen - och det om någonting borde få vara värt vad som helst.

Som Sundh skriver är barnafödande kvinnogöra och därför inte så viktigt. Oberoende faktumet att liv står på spel varje gång.

#whyIneedfeminism

 

10.02.2016 kl. 20:59

skidor och boob jobs

 

IMG_8929

 

Hej från Trysilfjellet! Här är vackert och vädret är fint, mycket sol med en del moln som drar över ibland. Vi bor nästan ovanför molnlinjen och imorse åkte ett fluffigt moln förbi fönstret när jag tittade ut. Jag ska skida väldigt försiktigt, min värsta mardröm är att falla på magen eller på nåt sätt skada den.

 

IMG_8939

 

Angående boob jobs så rekommenderar jag att ni läser Linn Jungs inlägg. Jag har länge försökt formulera mig i frågan men nu behöver jag inte det själv för hon sätter ord på mina tankar. I korthet: visst, gör vad som gör er lyckliga, men glöm inte analysen, varför tror ni känns det som att större bröst ger lycka? Kan det vara tryck från samhället, och om så, vill ni verkligen understöda och spä på ett samhälle där en inte duger som en är? Typ så. Det finns inte ett visst utseende på bröst som är "rätt" (även om samhället/populärkultur vill att en ska tro det), utan det finns lika många olika bröst som det finns människor, och det är fint så!

Läs också Nanós text om bröst, och Amandas om utseende!

Och missa inte Linneas välskrivna analys!

 

26.01.2016 kl. 11:25

bebissparkar och andra bra saker

 

IMG_6709


Mitt drömhus i Åbo *_*

 

Några fina saker den senaste tiden.


- Fick en fantastisk komplimang av Julia:

"Du är så bra på att chilla! Det är en skill att kunna ta det lugnt och inte oroa sig."

- Känslan när jag idag gav upp att använda vanliga leggings och bytte till mina gravidleggings - himmel! Inget som klämmer mitt på magen längre!

- Bebisen sparkar för fullt sen några veckor tillbaka (känns så coolt!) och allt såg bra ut på anatomi-ultraljudet.

- Mitt illamående har lättat en del, så jag börjar känna mig som mig själv igen.

 

 

21.01.2016 kl. 17:41

 

Caroline, 25.

Skriver gradu i cellbiologi och är hemma med en ettåring.

Drömmer om att bli endometriosforskare, eller illustratör.

 

caroline . haldin(at)gmail . com

 

PORTFOLIO

 

peony