tiden bara går och jag hänger knappt med

 

vår

 

Det var hundra år sen jag bloggade och ännu längre sen jag skrev något om bebislivet. Här är orsaken: sömnbrist. Har levt i något slags zombie-mode de senaste månaderna. Man kunde tro att det är ett konstant tillstånd för en småbarnsförälder men det finns alltså mer och mindre akuta perioder. Sedan slutet på januari har Edvin vaknat ca fem gånger per natt, som mest varje timme och minst tre-fyra gånger. Vi har sovit varannan natt och fokuserat på att överleva, att få mat på bordet, kläder tvättade och något vettigt gjort i studieväg. Framför allt har vi förstås försökt ta hand om Edvin på bästa sätt - det är nog bara vi förädrar som lidit av hans oroliga nätter.

Nu (med fingrarna i kors, ta i trä) har det lugnat sig lite och vi har bara två-tre uppvaknanden på natten. Lyxen att få sova tre timmar i sträck alltså!

Har inte heller lyft en penna på flera månader men nu pillar jag på en liten sjöjungfru med blyerts - kul! Och så kan jag avslöja att jag skrivit en hel A4 på berättelsen till min bilderbok plus att jag börjat på några illustrationer, så det ska jag fortsätta med när jag har tid och inspiration. Det känns roligt att projektet går framåt om än i väldigt (väldigt) långsam takt.

 

11.05.2017 kl. 15:14

mitt gulligaste porträtt hittills

 

fredvin

Jag är väl lite partisk nu men Edvin plus min fina man är ju bara det gulligaste någonsin? På bilden är Edvin bara sex veckor gammal, tänk så fort tiden har gått.  :''')  <3

 

16.03.2017 kl. 07:38

åtta månader senare

 

IMG_7654

 

Gulligaste babyburriton *3*

 

Nu börjar livet kännas som vardag (på ett bra sätt). Den största babychocken (24h tillsyn, ingen egentid) är över, vi har vant oss och i samband med att Edvin fått tänder och börjat äta mer riktig mat har vi också infört någorlunda regelbundna rutiner. Vi försöker avvänja nattamningen (går sådär, han vaknar ändå hungrig ca halv 5 - somnar dock om efteråt!) så snart kanske vi (jag) får sova lite bättre. Jag är trött hela tiden men har lärt mig leva med det, nästan i alla fall. Tupplurer tillsammans med bebisen är ganska mysigt.

Jag studerar några timmar varje vardag (nästan - ibland är jag helt enkelt för trött), försöker luncha med vänner, träffar folk på kvällar och veckoslut (ett par gånger i veckan, orkar inte med mer än det), går promenader och på stan ibland och livet känns väldigt bra och nästan som förut.

Utom att det är helt annorlunda såklart, och att vår lägenhet aldrig är städad och att vi alltid har disk (diskmaskin i nästa lägenhet är ett måste!!). Och så får vi umgås med världens finaste person, som också är lite jobbig ibland när vi bara vill sova lite men han har hur mycket energi som helst. Alltså, livet blir ju aldrig detsamma igen men det är inte heller meningen. Det är så fantastiskt så här.

 

24.01.2017 kl. 16:52

edvins lista till tomten

 

edvinsönskelista

 

Alltså. En sjumånaders bebis klarar sig bra utan tusen julklappar, men det finns några saker som Edvin behöver eller som kunde vara bra att ha och tomten får gärna hämta några av dem!

- Bodyn i storlek 74 och 80 (våra 68:or sjunger på sista versen här hemma), dessa är alla från Kappahl/Newbie och de är så fina - dov mörkrosa är så vackert! Tipstips! 

- en kashmirkrage från COS i storlek 1-4 år, den är varm och mysig och bättre än en halsduk, dessutom värmer den fram på bröstet och bak på ryggen. Och håller en evighet!

- en Stokkedyna till vår tripptrappstol, för snart är newborn-insatsen för liten. Tyckte att det här mönstret var finast!

- Badleksaker! Just nu hatar Edvin att bada, men jag tror att det kan hjälpa med några distraherande leksaker i baljan. Det här är Vullis Sophie the Giraffe, för han älskar att bita på bitleksaken från samma märke.

 

 

07.12.2016 kl. 20:56

pepparkakor

 

pepparkakor

 

pepparkakor

 

I söndags bakade vi pepparkakor! Eller så här: vi tog fram degen ur frysen och lät den tina, sen kavlade jag ut pepparkakorna medan Freddy bar omkring på Edvin i Babybjörnen (mer om den i ett annat inlägg) - och så lyssnade vi på The Real Groups julskiva! Myz. Det blev isbjörnar och pingviner.

Sen tog jag en två timmars tupplur.

 

pepparkakor

 

Och på kvällen dekorerade vi dem! Det var riktigt terapeutiskt att göra små mönster med glasyr. Freddy bidrog med en version av tro hopp och kärlek (högst upp) och så några abstrakta konstverk.

 

Det ska bli så roligt med jul nu när Edvin finns. Magin går liksom ur lite när en blir vuxen, men nu vill vi börja skapa magiska jular för honom (okej det är väl lite för tidigt för honom för att fatta ännu i år). Vi får börja med egna traditioner så småningom.

 

21.11.2016 kl. 11:14

en namngivningsfest

 

IMG_0661

 

För ett par veckor sedan hade vi namngivningsfest för Edvin. Fastän vi båda är döpta kändes det inte rätt att döpa honom, då vi inte är speciellt troende (och sen dess har jag faktiskt skrivit ur mig ur kyrkan) och religion inte hör till vår vardag. Det känns också bättre att han själv får ta det beslutet sen när han förstår vad det innebär, men mest känns det alltså fel att skriva in honom i något som vi inte tror på.

Nåja, det ledde oss till att planera en namngivningfest vilket var intressant eftersom varken vi själva eller någon i vår närhet har deltagit i en sådan, men det blev ändå himla bra till slut!

 

IMG_0653

 

Vi höll ceremonin i mina svärföräldrars trädgård (vi hade tur och det blev en solig dag). Jag och min man hade var sitt kort tal till Edvin (så svårt att säga något när det är så mycket känslor inblandade, rösten bara stockade sig för mig :''') ), och sedan gav vi honom ett smycke som minne. Vi talade till faddrarna och så läste de var sin dikt och också Edvins mormor och gammelfarmor hade var sitt kort tal - det blev superfint. Edvin själv var så gullig och lugn och tittade  bara nyfiket omkring sig. Vi skålade i prosecco och sen hade vi tårta och paj och kaffe. De underbara tårtorna beställde vi från Frangipani Bakery och speciellt minchokladtårtan var fantastiskt god!

 

IMG_0672

 

Tavlan med dikten ovan har hängt hemma i mitt barndomshem men nu fick vi den av mina föräldrar och den ska upp på väggen här hemma i Åbo. <3

 

IMG_0682

 

Som minne till Edvin från oss valde vi ett ekollon med pärla från finska Tammi Jewellery. Jag tycker det är så gulligt!

Det var en jättefin dag och som vanligt hann jag knappt umgås med en bråkdel av gästerna, Edvin bajsade ner sin outfit men var också supergullig och allt var allmänt väldigt lyckat. Med tanke på hur mycket stress jag hade innan med planeringen känns det skönt att det blev så bra till slut!

 

19.09.2016 kl. 20:12

en månad som förälder

 

babyfeet5v

 

Vi har varit föräldrar i lite på en månad och allt är som förut samtidigt som allt är annorlunda. Vi är ju samma personer som tidigare men nu har vi plötsligt en person till att ta hänsyn till - och vår vardag har totalförändrats.

Ibland känns alltsammans helt overkligt och jag kan inte förstå att jag ena dagen gick omkring med den jobbiga magen och nästa dag hade världens underbaraste lilla människa i stället.

Sånt jag tänker på just nu:

- att det är möjligt att leva på 2-3 timmars snuttar av sömn istället för långa nätter

- att sömnbrist har blivit ett konstant tillstånd, trots att vår bebis sover

- att bebisgos och bebisdoft ger energi till vad som helst (övervinner sömnbristen, nattamningen och noll egentid)

- att de små lätena han gör för att prata är så gulliga

- att jag är tacksam för att bebisen är glad och nöjd för det mesta

- att jag och min man high-fivear över bajs och spenderade vår förlovningsdag med att sova i skift, vi bara sågs i sovrumsdörren när vi bytte (fint så. orsak: pigg bebis, trötta föräldrar)

 

10.07.2016 kl. 21:08

sammanfattning av graviditeten

 

Gravidv40

 

Sista bilden på magen, en vecka före förlossningen. också sista gången jag lämnade lägenheten, sen blev det för tungt och ont att gå. Ser kanske inte så stor ut men magen stod rakt ut så en bild i profil hade varit mer talande.

 

Nu när graviditeten är över tänkte jag skriva en sammanfattning av hur den har varit. Den allra kortaste sammanfattningen är nog ändå "tyngsta nio månaderna i mitt liv", men jag benar ut det lite mer här nedanför.

Första fem månaderna: diverse graviditetssymptom som mensvärk, trötthet, näsblod, känsligt lukt- och smaksinne etc., och så den totala glädjedödaren illamåendet, 24/7, hela tiden. Två hela månader kunde jag inte äta något alls, bara vatten och pressade citrusfrukter. De andra tre gick det att äta nån gång ibland. Illamåendet var helt förlamande och jag blev fruktansvärt svag, sov mest bara.

Sjätte månaden: Mådde ganska okej (spydde ibland) men hade massa sammandragningar, kunde ändå göra labbarbetet på gradun färdigt och gick en kurs. Hade fått tydlig gravidmage och kände mig fin!

Sjunde och åttonde månaden: Illamåendet kom tillbaka, det konstaterades att jag hade cervixinsufficiens och mycket fostervatten, blev ordinerad sängläge och levde med att "förlossningen kan starta när som helst". Vågade knappt åka nånstans, gå nånstans eller göra något ifall det skulle trigga förlossningen och krabaten skulle komma ut alldeles för tidigt.

Nionde månaden: Krabaten var fullvuxen så det var inte längre någon panik och jag fick röra på mig igen. Nu var magen jättestor och tung och snigelsnabb pingvingång var ett faktum för mig. Försökte ändå göra lite roliga saker eftersom jag mådde bättre,  men tyvärr orkade jag inte speciellt mycket. Foglossningen slog till på riktigt och jag tycker så himla synd om dem som har foglossning hela graviditeten! Sista veckan kändes det som att min mage skulle spricka nerifrån och upp (fick också en hel drös med bristningar de där sista dagarna), jag hade ont hela tiden och var ganska uppgiven. Jag hade mycket förvärkar och några gånger regelbundna sådana, men så till sist, en dag efter beräknat förlossningsdatum, efter en hinnsvepning hos läkaren dagen innan, startade förlossningen äntligen!

 

Jag mår så otroligt mycket bättre nu när graviditeten är förbi, det är så skönt att nästan må som vanligt igen! Det fanns ungefär fem dagar totalt under de där nio månaderna som jag kan säga att jag mådde bra.

 

15.06.2016 kl. 16:36

välkommen till världen!

 

IMG_0064

 

Han är här! På lördag för en vecka sedan åkte vi in till förlossningen och ett drygt halvt dygn senare föddes en perfekt liten pojke <3 Han är alldeles underbar och vi vet knappt vad som händer i världen utanför vår bebisbubbla. Förlossningen var utan komplikationer och vi mår alla bra, jag kommer kanske skriva om den senare, om inte annat så som terapi för mig själv. Nu ska jag tillbaka och snusa bebisnacke <3

 

11.06.2016 kl. 20:10

den evighetslånga väntan

 

IMG_9542copy

 

foto v. 35  - Julia

 

Nu är jag i vecka 39 (!!) och bebisen är fortfarande på insidan. Tänk om vi hade vetat det för två månader sedan, så mycket oro och stress vi hade sluppit! Jag har haft cervixinsufficiens och vi har alltså levt i tron att bebisen kan komma ut när som helst - i två månader redan. Väntan har blivit ganska lång men nu är det inte mycket kvar. Jag har nog aldrig längtat efter något så här mycket!

Jag känner mig väldigt höggravid och har samlat på mig några klassiska krämpor: svullnad, foglossning (aj! alltså att vända sig i sängen på natten gör så ont!), trötthet, allmänt jobbigt att vara och cirka femtioelva olika sorters värk i livmodern (förvärkar, hugg och stick, mensvärk etc.), vilket gör att jag inte bara längtar efter bebisen utan också efter att graviditeten ska vara över. 

Julia tog så himla fina foton på mig för några veckor sedan (tack!!) och fastän jag då tänkte att magen inte kunde bli så mycket större har den faktiskt det, och nu har till och med min navel ploppat ut. Jag har fått en bristning mitt på magen som ser ganska rolig ut i sin ensamhet, och det börjar märkas att huden har töjts ut ungefär så mycket som det går, för magen är alldeles blank.

Faktum är ändå att inom två veckor borde vi få träffa vår bebis, så det är inte långt kvar alls. Har jag klarat 95 % av graviditeten hittills kan jag väl klara 5 % till!

 

22.05.2016 kl. 13:47

 

Caroline, 25.

Skriver gradu i cellbiologi och är hemma med en ettåring.

Drömmer om att bli endometriosforskare, eller illustratör.

 

caroline . haldin(at)gmail . com

 

PORTFOLIO

 

peony