tre tips

 

Untitled

 

Tips nummer ett: soppan här ovan!! Tycker i regel inte om färdigmat, men den här rödbetssoppan alltså - så god! För under tre euro och med ett gott bröd till är det en mer än okej lunch/middag. Måste snarast försöka imitera receptet och laga en liknande soppa hemma.

Tips nummer två: TV-serien GIRLS! Ser om första och andra säsongen för typ tredje gången och det är så fantstiskt bra och roligt och fint.

Tips nummer tre: Galltvål! En ljusgrön tvål gjord på palm- och kokosolja, klorofyll och oxgalla (finns på tex clas ohlson). Funkar   perfekt på alla fläckar, jag har speciellt testat den på babybajsfläckar, och den tar till och med bort fläckar som blivit kvar efter maskintvätt. Mirakeltvål helt enkelt.

 

09.09.2016 kl. 10:57

hermione

 

scribbles

 

0,3 blyerts och bambupapper från tiger

 

07.09.2016 kl. 10:54

kulturvis kulturlista

 

Untitled

 

Vad läser du helst?
Grammatikaliskt korrekt skönlitteratur med långa meningar, då perfekt grammatik ger mig rysningar (man får skratta åt mig) och långa meningar är vackert. Gärna fantasy men egentligen har genren ingen betydelse, bara språket och berättelsen tilltalar mig. Jag har blivit väldigt petig med vad jag läser nu när jag inte hinner läsa så mycket och jag ger upp snabbt om det inte intresserar tillräckligt.

Vilken tv-serie kan du se om och om igen?
Just nu ser vi om Game of Thrones och den håller verkligen måttet, men en annan som aldrig blir dålig är första två säsongerna av GIRLS <3<3<3

Vad såg du senast på teater?
Mamma Mia på Svenska Teatern, men om musikaler inte räknas såg jag senast Ronja Rövardotter på Åbo Svenska Teater. Jag har aldrig riktigt gillat teater, det känns så tillgjort, men musikaler kan vara bra.

Vilken skiva var den första du köpte/fick?
Tror det var A-Teens ABBA-covers? Älskade den verkligen hursomhelst, och Sås och Kopp såklart!

Vilka tre kulturpersoner skulle du gärna äta middag med?
Svårt! (mest för att jag inte är så insatt i kultur känns det som) Men en middag med journalisten/författaren Peppe Öhman, illustratören Lois van Baarle och författaren/forskaren Nina Åkestam - det vore nåt! Väntar mig massa spännande diskussioner om feminism och konst och böcker och sånt!

Har du någon favoritfilm?
Väldigt många, men speciellt Studio Ghiblis filmer blir bara bättre varje gång jag ser dem (tips: Totoro, Princess Mononoke, Ponyo, Howl's moving castle, Spirited away, Porco Rosso, Laputa, Nausicaä).

 

UntitledVem gjorde den bästa spelningen du varit på?
Jag var på Coldplay i Stockholm nu i somras och alltså känslan går inte att beskriva, det var så otroligt fantastiskt på alla sätt! Helt sjukt bra och stämningsfullt! Hittade Coldplay när jag var 15 och har velat se dem sen dess - konserten i år översteg alla förväntningar <3<3<3 På bilden sjunger Chris Martin Fix you tillsammans med publiken <3 Magiskt!


Vilken tidsperiod skulle du helst åka tillbaka till för kulturens skull?
1920-talet verkar kul!

Har du något skamnöje inom kultur?
Tycker inte att man ska skämmas för sånt man gillar! Men jag kanske inte längre hör till målgruppen för Eoin Colfers ungdomsböcker (Artemis Fowl med flera, äger allihop), gillar dem mycket.

 

Listan hittar ni på kulturvis ratatablogg!

 

 

31.08.2016 kl. 18:43

resultatet av bebisens korta tupplurer och nöjda stunder i knäet, samt en och annan timme offrad nattsömn

 

ariel

 

Wacom Intuos5, Manga Studio 5

 

... Nämligen min första digitala teckning på år och dar! Det var så roligt och jag var förvånansvärt effektiv de där korta stunderna här och där. Jag fick damma av både min ritplatta och min software, hade helt glömt hur och vad jag skulle göra - men nu har jag lärt mig det på nytt. Inspirationen kom också trögt så då var det tacksamt att använda Disneys Ariel som är ett bekant motiv (och en av mina favoritdisneyfilmer som barn).

Japp, hoppas jag får tid att teckna annat också, för som vanligt är inspirationen som bäst när en har minst tid och mest på gång.

 

30.08.2016 kl. 18:11

fjäril

 

fjäril

 

bläck och vattenfärger; använde referensbild för inspiration

 

24.07.2016 kl. 17:49

en månad som förälder

 

babyfeet5v

 

Vi har varit föräldrar i lite på en månad och allt är som förut samtidigt som allt är annorlunda. Vi är ju samma personer som tidigare men nu har vi plötsligt en person till att ta hänsyn till - och vår vardag har totalförändrats.

Ibland känns alltsammans helt overkligt och jag kan inte förstå att jag ena dagen gick omkring med den jobbiga magen och nästa dag hade världens underbaraste lilla människa i stället.

Sånt jag tänker på just nu:

- att det är möjligt att leva på 2-3 timmars snuttar av sömn istället för långa nätter

- att sömnbrist har blivit ett konstant tillstånd, trots att vår bebis sover

- att bebisgos och bebisdoft ger energi till vad som helst (övervinner sömnbristen, nattamningen och noll egentid)

- att de små lätena han gör för att prata är så gulliga

- att jag är tacksam för att bebisen är glad och nöjd för det mesta

- att jag och min man high-fivear över bajs och spenderade vår förlovningsdag med att sova i skift, vi bara sågs i sovrumsdörren när vi bytte (fint så. orsak: pigg bebis, trötta föräldrar)

 

10.07.2016 kl. 21:08

sammanfattning av graviditeten

 

Gravidv40

 

Sista bilden på magen, en vecka före förlossningen. också sista gången jag lämnade lägenheten, sen blev det för tungt och ont att gå. Ser kanske inte så stor ut men magen stod rakt ut så en bild i profil hade varit mer talande.

 

Nu när graviditeten är över tänkte jag skriva en sammanfattning av hur den har varit. Den allra kortaste sammanfattningen är nog ändå "tyngsta nio månaderna i mitt liv", men jag benar ut det lite mer här nedanför.

Första fem månaderna: diverse graviditetssymptom som mensvärk, trötthet, näsblod, känsligt lukt- och smaksinne etc., och så den totala glädjedödaren illamåendet, 24/7, hela tiden. Två hela månader kunde jag inte äta något alls, bara vatten och pressade citrusfrukter. De andra tre gick det att äta nån gång ibland. Illamåendet var helt förlamande och jag blev fruktansvärt svag, sov mest bara.

Sjätte månaden: Mådde ganska okej (spydde ibland) men hade massa sammandragningar, kunde ändå göra labbarbetet på gradun färdigt och gick en kurs. Hade fått tydlig gravidmage och kände mig fin!

Sjunde och åttonde månaden: Illamåendet kom tillbaka, det konstaterades att jag hade cervixinsufficiens och mycket fostervatten, blev ordinerad sängläge och levde med att "förlossningen kan starta när som helst". Vågade knappt åka nånstans, gå nånstans eller göra något ifall det skulle trigga förlossningen och krabaten skulle komma ut alldeles för tidigt.

Nionde månaden: Krabaten var fullvuxen så det var inte längre någon panik och jag fick röra på mig igen. Nu var magen jättestor och tung och snigelsnabb pingvingång var ett faktum för mig. Försökte ändå göra lite roliga saker eftersom jag mådde bättre,  men tyvärr orkade jag inte speciellt mycket. Foglossningen slog till på riktigt och jag tycker så himla synd om dem som har foglossning hela graviditeten! Sista veckan kändes det som att min mage skulle spricka nerifrån och upp (fick också en hel drös med bristningar de där sista dagarna), jag hade ont hela tiden och var ganska uppgiven. Jag hade mycket förvärkar och några gånger regelbundna sådana, men så till sist, en dag efter beräknat förlossningsdatum, efter en hinnsvepning hos läkaren dagen innan, startade förlossningen äntligen!

 

Jag mår så otroligt mycket bättre nu när graviditeten är förbi, det är så skönt att nästan må som vanligt igen! Det fanns ungefär fem dagar totalt under de där nio månaderna som jag kan säga att jag mådde bra.

 

15.06.2016 kl. 16:36

välkommen till världen!

 

IMG_0064

 

Han är här! På lördag för en vecka sedan åkte vi in till förlossningen och ett drygt halvt dygn senare föddes en perfekt liten pojke <3 Han är alldeles underbar och vi vet knappt vad som händer i världen utanför vår bebisbubbla. Förlossningen var utan komplikationer och vi mår alla bra, jag kommer kanske skriva om den senare, om inte annat så som terapi för mig själv. Nu ska jag tillbaka och snusa bebisnacke <3

 

11.06.2016 kl. 20:10

BF och test med bläck

 

inkface

 

blyertsskiss, bläck, vatten, vitt bläck, penslar, A5

 

Ville testa nånting nytt, utan förväntningar på resultatet. Övade på att rita ett ansikte helt från fantasin i större skala än vanligt. Svårt men givande och det var roligt att testa olika saker med bläcket. Bläck är spännande på det viset att det är så permanent och oförlåtande, för drar du ett streck går det inte längre att ändra. I perioder där jag ritat mycket digitalt har det varit frusterande att teckna för hand då jag ständigt saknat ett cmd/ctrl+Z, dvs undo, ångra. Samtidigt är det en del av charmen med att teckna för hand, jag gillar att det inte kan bli för perfekt och upputsat i all oändlighet, det ger ett mer spontant och mindre polerat intryck som jag tycker om.

 

Idag har vi beräknad förlossning. Krabaten trivs bokstavligen som fisken i vattnet i min livmoder och jag håller på att förgås av värmen, foglossningen, magens enorma storlek och värkarna (obs tyvärr inte förlossningsvärkar). Håll tummarna att hen tycker det är dags att komma ut snart!

 

03.06.2016 kl. 11:37

dagens bedrift

 

IMG_9965

 

IMG_9967

 

Hejsan vecka 40 och jepp, fortfarande gravid! Känner mig oerhört skicklig som målade mina tånaglar idag, inte helt lätt med en fyrtioveckors mage i vägen. *applåder*

 

28.05.2016 kl. 18:43

 

Caroline, 25.

Skriver gradu i cellbiologi och är hemma med en ettåring.

Drömmer om att bli endometriosforskare, eller illustratör.

 

caroline . haldin(at)gmail . com

 

PORTFOLIO

 

peony