sommarkänslor

 

sommar2016

 

blyerts & vattenfärger

 

Har ju verkligen inte tecknat mycket det senaste året, så det var himla roligt att hitta lite inspiration och måla färdigt den här bilden. Hade nästan glömt hur mycket jag älskar att måla.

 

23.05.2016 kl. 21:04

den evighetslånga väntan

 

IMG_9542copy

 

foto v. 35  - Julia

 

Nu är jag i vecka 39 (!!) och bebisen är fortfarande på insidan. Tänk om vi hade vetat det för två månader sedan, så mycket oro och stress vi hade sluppit! Jag har haft cervixinsufficiens och vi har alltså levt i tron att bebisen kan komma ut när som helst - i två månader redan. Väntan har blivit ganska lång men nu är det inte mycket kvar. Jag har nog aldrig längtat efter något så här mycket!

Jag känner mig väldigt höggravid och har samlat på mig några klassiska krämpor: svullnad, foglossning (aj! alltså att vända sig i sängen på natten gör så ont!), trötthet, allmänt jobbigt att vara och cirka femtioelva olika sorters värk i livmodern (förvärkar, hugg och stick, mensvärk etc.), vilket gör att jag inte bara längtar efter bebisen utan också efter att graviditeten ska vara över. 

Julia tog så himla fina foton på mig för några veckor sedan (tack!!) och fastän jag då tänkte att magen inte kunde bli så mycket större har den faktiskt det, och nu har till och med min navel ploppat ut. Jag har fått en bristning mitt på magen som ser ganska rolig ut i sin ensamhet, och det börjar märkas att huden har töjts ut ungefär så mycket som det går, för magen är alldeles blank.

Faktum är ändå att inom två veckor borde vi få träffa vår bebis, så det är inte långt kvar alls. Har jag klarat 95 % av graviditeten hittills kan jag väl klara 5 % till!

 

22.05.2016 kl. 13:47

födelsedagskort

 

tulipan

 

blyerts & vattenfärger

 

Ett födelsedags- och examenskort till smarta, coola och snygga Astrid! Ni får ursäkta bildkvaliteten, teckningen förblev oscannad innan den fick sitt nya hem så jag har försökt rädda den från ett foto, det gick helt okej men som vanligt är det mesta finare i verkligheten. :)

 

13.05.2016 kl. 11:10

två böcker

 

böcker

 

Det har inte blivit så mycket läsande för mig det senaste året då jag mått så dåligt av graviditeten, och samtidigt har jag blivit allt mer kräsen med vad jag orkar sätta tid på att läsa färdigt. Dessa två har jag ganska nyligen läst ut och fastän jag uppskattade att läsa böcker skrivna på svenska lämnade båda mig ganska oberörd. De var väldigt olika (också språkmässigt! fascinerande hur man kan använda språket på så många olika sätt) så jag tar dem var för sig.

 

#döden av Sara Jungersten

För några år sedan läste jag Wannabe av samma författare och tyckte den var riktigt bra (tema typ prestationsångest och duktig flicka-syndromet). Efter det läste jag Lika delar liv och luft och den minns jag inget av utom att huvudpersonen hade en Eero Aarnio-lampa (tema typ fasader och status?). Helt okej att läsa var den i alla fall, men inte speciellt djup. #döden blir enligt mig ännu plattare och helt utan djup. Jag kunde inte relatera till huvudpersonen alls, och hon var jättesvår att få grepp om och förstå. Sen finns det en risk i att skriva så mycket om "aktuella" internetbetéenden och sociala medier, de var kanske aktuella när boken skrevs men nu när den kom ut (i höstas) var det mycket som för mig redan kändes gammaldags (inte allt såklart). Varken språket eller berättelsen fångade mig. Jag läste ut den för att jag bestämt mig för att göra det, annars hade den nog blivit hängade. Inget jag sträckläste alltså.

Den får ett plus för att jag gillar vad den försökte säga, nån sorts kritik mot alla perfekta bloggfasader och instagrambilder, och det finns stycken i boken som har bra poänger och kunde stå för sig själva, men som helhet håller den inte - för mig.

 

Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri

Jag var jättenyfiken på den här eftersom jag hört så mycket om den och författaren. Kommer ihåg att hans debutroman fick en massa uppmärksamhet då för många år sedan. Språket och upplägget i boken är intressant men lite förvirrande, det bytte mycket mellan olika berättare och stycken, och Khemiri är tydligen inget fan av skiljetecken, utan lämnar ofta bort dem vilket ger en talspråkskänsla men också en specifik stämning av att det här händer nu och om du inte koncentrerar dig kommer du att missa något. Berättelsen blev snabbt spännande men sen stannade den av och, förlåt, om man hade klippt bort delar i mitten hade ingen märkt något. Alla små historier kändes inte relevanta. Sen vet jag inte om slutet borde ha varit något slags heureka-moment för läsaren men jag kände mest att jag inte förstod allt och att jag hade missat något.

Jag tyckte om språket, det tog effektivt berättelsen framåt och jag tyckte mig känna lukter, smaker, stämningar och känslor. Det var också fascinerande att läsa samma historia ur olika perspektiv, och inse hur subjektivt allas återberättande är. Det fanns många välskrivna stycken som jag läste flera gånger för att de var så bra. En intressant bok men jag kommer inte att läsa om den - å andra sidan kanske omläsning inte är ett krav på en bra bok, utan det kanske räcker att den är intressant första gången?

 

Rekommenderar jag dem? Är ni intresserade av böckerna - läs!, söker ni fantastiskt och uppslukande sträckläsningsmaterial - leta vidare.

 

10.05.2016 kl. 17:01

vacciner och GMO

 

Jag har länge hållit mig ifrån att skriva ett sånt här inlägg, mest för att jag känner att jag inte vet tillräckligt eller kan alla detaljer, men så slog det mig att hallå - folk som läst konspirationsteorier och missvisande propaganda tycker de har rätt att komma med “fakta", medan jag som studerat cellbiologi i fem år tycker att jag inte vet tillräckligt för att uttala mig? Det är ju absurt!

Så here goes!

 

Grunden till att vacciner och GMO (genetiskt modifierade organismer) blivit så kontroversiella ämnen ligger i okunskap. Folk är rädda för sånt de inte förstår, och det är helt naturligt, men det blir så fel sen när de som inte vet någonting om någonting börjar uttala sig officiellt.

Vaccindebatten är en icke-debatt, eftersom det på ena sidan finns fakta medan den andra sidan består av åsikter. Man kan inte debattera mot fakta med åsikter. En personlig erfarenhet är inte fakta. En gång för alla: vacciner är inte farliga! Vacciner räddar liv, och vaccinerna som används idag i Finland är väldigt noga testade. Om man råkar ut för en vaccinskada (hur definierar man ens en sådan?) är det en olycklig slump som beror på en själv och ens eget DNA, eftersom alla är olika och ett vaccin omöjligen kan testas på alla individers olika genuppsätting i hela världen innan det anses vara säkert. Den risken är värd att ta, då alternativet är att inte vaccinera vilket leder till sjukdomar som kan ge bestående men.

Vaccinfrågan är väldigt enkel: när du förstår biologin bakom hur vaccin fungerar förstår du också att vaccin inte är farliga utan fantastiska och nödvändiga, och du förstår varför. Jag uppmanar alla att läsa på om vårt immunförsvar, olika T- och B-celler, antikroppar och antigen, MHC klass I och MHC klass II, ytproteiner hos virus, et cetera! Om man lär sig hur kroppen fungerar (och nu menar jag på cell- och molekylnivå, inte bara allmänt) förstår man också hur oerhört komplicerat kroppens system är, och att det egentligen är ganska otroligt att vi överhuvudtaget har vacciner och läkemedel som fungerar. Då förstår man varför det inte finns mirakellösningar utan biverkningar, och att alla borde vara tacksamma för att det finns läkemedel som räddar livet på människor varje dag. Ärligt talat tycker jag det är riktigt bortskämt att välja bort vacciner och liksom glömma hur långt vi har kommit och varför de behövs (speciellt när detta “välinformerade och pålästa beslut” tas med icke-fakta som grund). 

Vaccin ger immunitet mot virussjukdomar utan att man behöver drabbas av sjukdomen först, punkt. De får kroppen att reagerar på samma sätt som om viruset fanns i kroppen och följderna blir att immunförsvaret kommer ihåg viruset (mer specifikt ytproteiner eller proteindelar) och när man kommer i kontakt med viruset på riktigt är immunförsvaret berett och risken att insjukna mycket liten.

Det finns alldeles för många felaktiga påståenden om vacciner som sprids så jag tänker inte ta upp dem, men fråga om det är något specifikt ni undrar över! Och om ni inte orkar sätta in er i ämnet, tro då på de som är professionella experter: forskare, läkare och sjukvårdspersonal.

 

GMO betyder att man förändrat eller lagt till DNA i en organism för att få fram vissa egenskaper. Det används dagligen inom forskning, men området jag tänkte diskutera är alltså GMO i mat, eftersom den allmänna uppfattningen tycks vara att det är farligt. DNA är ett oerhört komplext system och nu efter fem år känner jag att jag börjar få en ungefärlig översikt och förståelse för hur det fungerar. Det finns dock grunder som är ganska enkla, och redan med den informationen borde man förstå att växter och djur vars DNA är modifierat inte är farliga att äta. Jag tänker inte börja förklara DNA här, men läs på om dess struktur, transkription och translation, DNA-syntes, olika sätt att modifiera DNA och vad som händer på molekylnivå!

Fakta 1: All mat du äter består av celler och innehåller DNA. Hur det här DNAt ser ut är inte relevant och det du äter bryts ändå ner till mindre beståndsdelar innan det tas upp i kroppen. På aminosyrenivå är det i princip ingen skillnad om du ätit tomat A eller GMO-tomat B (när man tittar på DNA).

Fakta 2: Genmodifiering är inte science fiction, det sker i naturen varje dag. De flesta tekniker som används för genmodifiering har sitt ursprung i de mekanismer som bakterier använder för att mutera sitt DNA och utvecklas, vilket är en viktig del av deras livscykel. När du har en virusinfektion modifierar viruset DNA i dina celler så att de förvandlas till virusfabriker (immunförsvaret tar hand om dessa förstörda celler). En sorts genmodifiering sker naturligt hos organismer med sexuell reproduktion där systerkromatider byter gener sinsemellan i meiosen, så kallad crossing over. Att utnyttja processer som redan fungerar i naturen för att till exempel modifiera en gröda så att den blir motståndskraftig mot parasitattacker är helt enkelt hur smart som helst!

Sen finns det såklart andra aspekter av GMO som inte är så bra, som hur en genmodifierad gröda påverkar ekosystemet den odlas i (kommer den ta över andra växter på området? etc.) och att vissa GMO-grönsaker inte är lika näringsrika som sina vanliga artfränder - men de ämnena har jag inte läst tillräckligt mycket om för att kunna kommentera. 

Min poäng är att det inte på något sätt är farligt för någon att äta GMO! GMO-mat kan till och med vara ekologisk! (efter en snabb googling på definitionen av ekologiskt jordbruk) Om man däremot är insatt och har andra orsaker som gör att man helst inte äter GMO, har jag inget att invända, men att vara rädd för genmodifierad mat är bara onödigt.

 

// end of rant

 

// med reservation för små fel och med ursäkt för avsaknad av källor, men jag tänker inte sätta flera timmar på att söka upp vetenskapliga artiklar över ämnen som borde vara allmän kunskap - ni hittar nog själva om ni söker (OBS - KÄLLKRITIK!)!

 

03.05.2016 kl. 12:46

vårens första dag

 

vappen

 

IMG_9886

 

Första maj i Vårdbergsparken, sol, värme, ballonger, glada människor = hur fantastiskt som helst! Jag kunde till och med sitta i några timmar (på en hög med kuddar) men sen när vi gick hem protesterade mina fogar ganska mycket. En månad kvar nu tills beräknat datum men jag tror bestämt det blir en majbebis!

 

02.05.2016 kl. 15:00

wip

 

flowercrown

 

Och huvudet fick en kropp! Brukar faktiskt aldrig teckna i den här ordningen, liksom göra nån del helt färdig och sen resten, men nu blev det så. Nu saknas bara färg, och att färglägga är mitt favoritmoment!

 

26.04.2016 kl. 16:25

minisockor och minivantar

 

IMG_9131

 

Jag har stickat världens minsta sockor och vantar som jag har tänkt att bebisen kan ha på sig när vi åker hem från sjukhuset. Sockmönstret hittar ni här, och vantarna är enligt ett mönster från en stickningsbok (tack mamma!).

 

IMG_9132

 

Det är roligt att sticka smått för det går ganska fort och ger resultat snabbt! Passar mig bra som kan ha världens sämsta tålamod ibland (får se hur den egenskapen funkar ihop med barn sen).

 

IMG_9133

 

Se nu så gulligt! Jag vet att jag upprepar mig, men jag längtar verkligen tills bebisen är här med oss utanför magen och jag får klä på de här sockorna istället för att fota dem utan fötter i. Hen får dock hemskt gärna stanna inne så länge att hen är färdigvuxen när hen kommer ut!

 

18.04.2016 kl. 10:53

mammalådan 2016 och mina favoriter

 

Om det var någonting som jag sysselsatte min hjärna med medan jag låg hemma och mådde illa i 20 veckor så var det moderskapsförpackningen! Googlade som en tok på innehåll och tidigare års datum för lådbyte och när den nya lådan skulle visas upp officiellt. Sedan när jag fick se den nya lådan - och tyckte om den - väntade jag så länge jag kunde på att få veta när den skulle börja delas ut, och som tur hände det innan jag måste lämna in ansökan till kela. Nöjd blivande mamma här!

 

Untitled

 

Så förra veckan fick vi hämta lådan på posten, och det var så spännande att öppna den! Den första tanken var hur otroligt lyckligt lottade vi är i Finland som får en sån här förmån - på riktigt! Tänk att alla blivande föräldrar har möjligheten att får de här fina sakerna helt gratis .

Ovan syns halaren som har ett mönster med kaniner och sovpåsen med isbjörnar. Båda riktigt gulliga - och finare i verkligenheten än på kelas sidor!

 

Untitled

 

Här är det mesta av kläderna och en kan se färgvärlden ganska bra: grått, turkost och gult. Fint så, men när ska vi slippa "blått passar båda könen men rosa är bara för flickor"-tänket?

 

IMG_9136

 

Nu till de plagg jag tyckte bäst om! Den här pyjamasen är så fin och trianglarna är nästan mer lila än blåa, plus i kanten för det.

 

IMG_9138

 

Den här bodyn är så kiva! Känns riktigt modern och fräsch.

 

IMG_9139

 

Samma gäller den här söta sparkbyxan, så fin.

 

IMG_9140

 

Personligen älskar jag turkost och blågrönt, så de här två bodyna gör mig jätteglad. Sen fanns det också två fina vita omlottbodyn i liten storlek som säkert kommer användas masssor!

 

IMG_9143

 

Titta så söta byxor! Alla kläderna är supermjuka och de flesta i ekologisk bomull vilket är fint. Förutom kläderna får en också babyskötseltillbehör (skönt att inte måsta skaffa allt själv när en knappt vet vad en behöver!), gasvävsfiltar, lakan, ett mjukisdjur - ja en hel massa saker! Årets låda och allt innehåll kan en se här på kelas hemsidor.

 

16.04.2016 kl. 10:00

vårfiilis

 

Untitled

 

blyerts, vattenfärger, vitt bläck (bilden är typ 4x4 cm)

 

Snart är det vår på riktigt! Längtar! Fiskmåsarna skränar redan, Åbo är soligt och jag har bytt till vårjacka, vissa dagar med ylletröja under och kashmirhalsduk - men ändå. Känslan av vår i luften, mmm.

 

15.04.2016 kl. 20:03

 

Caroline, 25.

Skriver gradu i cellbiologi och är hemma med en ettåring.

Drömmer om att bli endometriosforskare, eller illustratör.

 

caroline . haldin(at)gmail . com

 

PORTFOLIO

 

peony