bebisens önskelista

 

Screen Shot 2016-04-09 at 21.09.32

 

Tänkte sätta ihop en liten önskelista för bebisen nu när det snart är dags! Lite sånt som vi behöver och lite sånt som är fint - en kan ju alltid önska liksom. Överlag får kläderna gärna vara i storlek 62 och uppåt, så kan vi ha glädje av dem längre (och vi har redan en del minikläder)!

Hängselbyxorna ovan är från zara - ja tack!

 

babycollage

 

1. Gråa hängselbyxor från zara  2. Fluffiga shorts från zara

3. Sparkdräkt med svanar från lindex  4. Babyset med pingvin från mini rodini (strl 56-62)

5. Gul babydräkt från lindex  6. Byxdräkt med vågor från kappahl

 

babycollage2

1. Strumpor från lindex  2. Gasvävsfiltar från kappahl, vore fint med några mönstrade spugelfiltar då vi bara har vita!

3. och 4. Dregellappar från lindex - har förstått att dessa minskar lite på tvättberget då de samlar upp det mesta av dreglet innan det kommer på babyns kläder.

5. Muslinfilt med björnar från fine little day  6. Gul supermjuk elefantfilt från finlayson

 

 

10.04.2016 kl. 13:09

casual preggo vecka 33

 

gravidv33+0_bebis

 

Nu är det inte ens två månader kvar tills vårt beräknade datum och jag tänker i princip bara på förlossningen och bebisen. Försöker också förebereda mig på att det är helt möjligt att hen tänker komma ut redan om en månad, i vecka 37 (kommer skratta åt detta sen när jag går över tiden). Känner mig också lite extra introvert just nu och vill mest bara vara hemma och pyssla - men det är också så mycket jag klarar av, får genast onda sammandragningar om jag går ens en kort bit och fick order av min läkare att ta det lugnt. Diskade idag med en lång paus i mitten och efteråt var jag helt slut och magen trött, och att gå och handla kan jag inte alls mera för promenaden blir för lång och jag får inte bära någonting tungt.

Mår fortfarande illa varje morgon vilket är så tröttsamt, alltså hallå evolutionen - var är logiken i detta? Och jag har börjat känna av foglossning men inte så det stör, däremot stör det att ha mensvärk i princip hela tiden. Magen är stor så jag har börjat gå lite som en pingvin, och jag kan inte längre se mina fötter - när hände det?

Jag har blivit så emotionell att jag knappt kan lyssna på musik längre utan att gråta och allt, precis allt (nyheter, filmer, böcker, bloggar etc.), berör mig jättemycket så jag måste stänga ut och ignorera för att alls orka. Kan samtidigt ibland få helt sjuka skrattanfall över småsaker, skrattar liksom så jag gråter i flera minuter (senast idag när min andra hälft i misstag sa "när man talar om katten" istället för "när man talar om trollen" - ja ni fattar, det är helt orimliga saker).

Bebisen ligger med huvudet neråt och sparkar upp mot bröstkorgen. Ibland kan jag känna rumpan uppe på höger sida!

Ja, jag längtar verkligen tills graviditeten är över och vi har vårt lilla knyte i famnen! 

 

 

09.04.2016 kl. 21:35

vårlista

 

vårlista

 

Har våren börjat som du tänkt dig?

Faktiskt inte! Hade ju tänkt bli färdig filosofie magister i vår, men har fått kapitulera för min graviditet och skjuta upp nästan allt. Nästan hela läsåret har gått till illamående och andra krämpor, nu senast så mycket sammandragningar att jag måste ta det helt lugnt för att inte hen ska komma ut för tidigt.

 

vårlista

 

Hur såg ditt liv ut förra våren?

Sönderstressad med framtidsångest (=vad händer efter studierna?), MEN hade också en fantastisk bröllopsresa till Japan.

Hur hoppas du att våren blir i år?

Varm och solig och lugn så jag kan förbereda mig på ett liv med bebis. Hoppas också att hen inte tänker komma ut alldeles för tidigt.

 

vårlista

 

Hur hoppas du ditt liv kommer se ut nästa vår?

Ingen aning! Har en plan fram till jul men sen är allt ett frågetecken. Hoppas vi har en glad och frisk snart-ettåring nästa vår i alla fall!

Vad är ditt vårplagg nummer ett?

Kjol eller klänning utan strumpbyxor!

Hur förändras musiken du lyssnar på under våren?

Inte alls. Jag lyssnar överhuvudtaget mest på gamla favoritartister om och om igen, är så dålig på att orka söka ny musik att lyssna på.

 

IMG_3153

 

Har du några särskilda vårprojekt på g?

Producera ett helt barn! Förbereda färdigt hemma med kläder och andra tillbehör, och försöka bli helt zen angående förlossningen.

Vad önskar du dig i vår?

En frisk och glad bebis och en lätt förlossning!

Föredrar du våren eller hösten?

Våren alla gånger. Älskar ljuset och värmen som kommer tillbaka, känslan i luften och när allt blir grönt. Det är jobbigt med min allergi såklart men det vägs upp av det andra.

 

vårlista

 

Vem/vad är din vårförälskelse?

Krabaten och min man <3

Tre saker som stoppar vårkänslorna.

Regn - får det att kännas som höst. Kallt väder. Brist på sol.

Har du redan några sommarplaner?

Bebisgos för hela slanten!

 

07.04.2016 kl. 21:24

flora

 

flora_1

 

vattenfärger, svart bläck, vitt bläck, guldbläck, ca A5

 

Färdig! Så här skulle det kunna se ut i min kommande bilderbok. Karaktären heter för tillfället Flora fast det kan hända att jag ångrar mig i framtiden. Historien finns ännu bara i mitt huvud men jag har skrivit ner några punkter så att jag inte glömmer helt. Det är snart ett år sedan jag fick idén och under tiden har alltihopa mognat lite och framför allt har jag bestämt mig för att faktiskt slutföra det här projektet. Har verkligen inte satt upp några deadlines eller så men nån gång kommer den här drömmen (illustrera och skriva bilderbok) att bli verklighet.

03.04.2016 kl. 23:00

italiensk cashewpasta

 

cashew_etCO

 

Manga Studio 5 och datorns touchpad (!) för min tablet var inte med. (ja, cashewnöten är oproportionerlig...)

 

I BioCity i Åbo finns en italiensk lunchrestaurang och café som heter La Caffettiera. De har alltid jättegod pasta och deras cappucino är gudomlig. Går ju inte att äta där varje dag pga priset, men ibland känns det värt. En gång åt jag en cashewpasta med vitlök, chili och olivolja och det var så otroligt gott att jag förra veckan försökte laga det hemma med ett improviserat recept. Det blev så gott och går att laga på tjugo minuter!

 

För två personer:

ca 200 g spaghetti

några nävar cashewnötter (150 g kanske?)

sex klyftor vitlök

en liten chili

en burk körsbärstomater

drygt en halv dl olivolja

parmesan

 

Sätt på pastavatten. Hacka nötterna, vitlöken och chilin (ta bort kärnorna). Skär körsbärstomaterna i mindre bitar. Lägg i pastan när vattnet kokar och hetta upp olivoljan med vitlök och chili  i en stekpanna och låt fräsa en stund, sätt sedan med nötterna och efter någon minut tomaterna. Stek tills tomaterna är varma och mjuka. Salta och peppra. Häll av pastavattnet och häll över pastan i stekpannan, rör om så allt blandas. Servera med parmesanost över!

 

28.03.2016 kl. 17:04

en bortglömd teckning

 

Untitled

 

En liten sneak peak på en halvfärdig bild! Äntligen ett myrsteg framåt med mitt bilderboksprojekt! Den här teckningen började jag på för några månader sen, men illamående och trötthet ger inte direkt inspiration så sen blev den hängande. Den föreställer min huvudkaraktär (ännu utan namn) i en sagoskog och är egentligen bara en skiss för att jag ska vänja mig vid karaktären och miljön och fundera hur allt ska se ut. Jag blev bara klar med gråskalan i bläck men den ska ännu få färg.

 

21.03.2016 kl. 21:53

mina bästa filmtips

 

Untitled

 

Jag tycker om att se om filmer, på samma sätt som jag tycker om att läsa om böcker. För mig har filmer och böcker samma charm - de kan uppsluka mig i en helt annan värld och koppla bort från verkligheten en stund. Vissa filmupplevelser stannar kvar länge och till sist vill jag uppleva dem igen. Många gånger upptäcker jag nya detaljer, skiftningar, känslor eller stämingar, andra gånger vill jag bara nå känslan som jag vet att vissa filmer ger mig. Lite som när jag läste Harry Potter när jag mådde dåligt  tidigare under graviditeten, för en stund behövde jag inte tänka på illamåendet utan kunde skratta och gråta med Harry & co och deras bekymmer istället, för att jag visste att det får mig på bättre humör.

Här är mina bästa tips på filmer som jag sett om och om igen.

The Help - Baserad på boken med samma namn (som också är läsvärd!) och handlar om hemhjälpen i Jackson, Mississippi. Svarta kvinnor som tar hand om vita barn medan de vita mammorna är upptagna med annat (vad vet jag inte, ingen av dem jobbar och hemhjälpen både städar, diskar och tvättar). Med ljuvliga Emma Stone och Viola Davis kommer boken till liv och det är rörande, roligt och hemskt ibland. Mycket fin film och fina miljöer.

WALL-E - En av Pixars bästa, en dystopi där människan förstört jorden, åkt iväg på rymdskepp och lämnat små robotar att städa upp planeten tills den är beboelig igen. Bara WALL-E är ensam kvar. Jag gillar miljöbudskapet i den här filmen och alla robotarna är så charmiga. 

An Education - Carey Mulligan är fantastisk som brittisk skolflicka som charmas av en äldre man med ett spännande liv. Tycker att alla gör otroliga rollprestationer, Rosamund Pike som en lite blåst blondin är helt ljuvlig. Musiken, stämningen, miljöerna, känslorna, allt är så fint i den här filmen. Se den!

Inception - Leonardo diCaprio i en thriller där drömmar kan bli som en andra verklighet. Som sig bör finns en mission som ska avklaras men mycket fokus ligger på Leonardos karaktärs personliga dilemma. Riktigt spännande och Hans Zimmers musik håller en fången genom hela filmen.

Rush - Filmen på listan som jag sett minst gånger, eftersom det är en film som är mest spännande första gången, men den kvalar in pga 1. Chris Hemsworth, 2. riktigt bra film och Daniel Brühl borde fått en oscar för bästa biroll. Att det är en film om Formel 1 och jag ändå gillar den säger också en hel del då jag tycker att det är en helt onödig sport. Handlar alltså om den mångåriga duellen mellan förarna Niki Lauda och James Hunt.

Princess Mononoke - Hayao Miyazakis handgjorda mästerverk om människans förhållande till naturen. Förbannelser, skogsgudar, krig och en kärlekshistoria. Musiken av Joe Hisaishi är något av det vackraste jag någonsin hört. Om ni inte är vana med anime - låt er inte avskräckas! Det är en underbar film.

La Rafle - Fransk film som följer en judefamilj som blir skickade till koncentrationsläger 1942. Det låter kanske inte som mycket men det är en av de vackraste och hemskaste skildringarna jag sett, för den är så personlig. Det är fruktansvärt sorgligt och jag gråter varje gång.

Léon - En awkward hitman som plötsligt måste ta hand om en nioårig flicka. En klassiker och Nathalie Portmans första film. 

V for Vendetta - "Remember, remember, the fifth of November..." Jag försökte en gång skriva en recension om den här filmen i gymnasiet. Det blev den sämsta texten jag någonsin skrev, antagligen för att jag inte kunde tolka den objektivt för att den får mig att känna så mycket och också för att jag inte riktigt kan sätta fingret på vad som är så fantastiskt med den. I ett dystopiskt Storbrittannien har en Hitlerkopia makten och kontrollerar folket. En maskerad man står upp mot regimen och blandar av misstag in en kvinna i sina planer. Jag kan inte förklara bättre så se den bara!

 

21.03.2016 kl. 20:55

tips på megagod fruktsallad

 

fruktsallad

 

Har dreglat över Elsa Billgrens fruktsalladsfrukostar nu i några veckor och bestämde att det var på tiden att jag gjorde en själv! Är faktiskt väldigt sugen på frukt just nu, helst syrliga smaker och det får absolut inte vara övermoget, så i min fruktsallad satte jag kiwi (ju surare desto bättre), inlagd persika (för jag älskar inlagd persika), cantaloupemelon (bästa melonen) och så frysta finska trädgårdshallon. Det blev helt fantastiskt gott (såklart)! Synd att jag inte har Elsas budget att kunna äta det här varje dag.

 

fruktsallad

 

fruktsallad

 

Den bästa uppfinningen efter frysta bär måste vara bra förpackade och helt omosiga finska frysta trädgårdshallon! En kan plocka dem en och en från förpackningen och de ser ut som färska hallon!

 

 

18.03.2016 kl. 14:36

tredje trimestern

 

Gravidv29

 

Jag gick nyligen in i tredje trimestern och den här magen börjar vara en riktig kalaskula! Måste skaffa mig ett stödbälte snarast för det tynger verkligen neråt på ett lite obehagligt sätt. Mina cravings just nu är kiwi och bullar. Äter ungefär lika mycket av båda.

Klänningen är en enkel gravidklänning från asos som är jättemjuk, rekommenderar deras gravid-set med några basplagg i svart, har i princip levt i dem nu några månader.

 

16.03.2016 kl. 18:15

papegojtulpaner och tisdagstankar

 

IMG_9105

 

Jag vet - vem orkar se på andras tulpanbilder?! - men de här papegojtulpanerna har gjort mig hemskt mycket gladare de senaste dagarna. Vädret i Åbo är mestadels snöblandat regn och det är riktigt grått och deppigt. Min gradu går långsamt framåt på grund av mitt väldigt varierande mående, min gravidapp visar att 70 % av graviditeten har gått men det betyder att det är 30 % kvar. Skulle gärna skippa resten om jag fick välja, längtar tills bebisen är på utsidan i stället! Visst är det mysigt med magen men det här gravida tillståndet är inte speciellt behagligt för mig.

 

IMG_9107

 

IMG_9112

 

Samtidigt är det så mycket roligt som händer också, min "nesting"-instinkt har satt i en extra växel och vi tittar på vagnar, funderar på vaggor och spjälsängar, skriver listor på saker vi behöver och bollar namn (så svårt det där med namn!). Orken är delvis tillbaka och jag kan träffa vänner igen. Jag har ännu två månader på mig att bli färdig med gradulabbandet (som är fem före färdigt) och de kurser som blir kvar hinner jag bra med på hösten. Allt ordnar sig. Ser så himla mycket fram emot en ledig sommar med bebisen!

 

08.03.2016 kl. 12:21

 

Caroline, 25.

Skriver gradu i cellbiologi och är hemma med en ettåring.

Drömmer om att bli endometriosforskare, eller illustratör.

 

caroline . haldin(at)gmail . com

 

PORTFOLIO

 

peony