kommentar till förändringarna i studiestödet

 

IMG_8891

 

När jag skrev mitt tidigare inlägg om att studeranden inte är lata utan att heltidsstudier faktiskt motsvarar ett heltidsjobb, räknade jag ut exakt hur många timmar per vardag som man måste studera enligt FPA, och det är för tillfället lika många timmar som för ett heltidsjobb. Där för blir jag nu upprörd när jag läser om förändringarna i studiestödet, då regeringen tänker sänka stödet men samtidigt kräva fler studiepoäng per stödmånad. Ursäkta, men om en redan studerar heltid, varifrån ska en ta de 27 extra timmarna i månaden? För mindre stödpengar dessutom? Skulle någon kräva av en arbetstagare att jobba 27 timmar mer i månaden, och samtidigt få en fjärdedel mindre i lön? (jaja jag vet att stöd och lön inte är samma sak) Som SFP och De Gröna kommenterar  i artikeln så kan det öka klasskillnaderna, men redan utan konsekvensanalys känns det fel att ta av de som har minst. Studiestödet är redan ett av de minsta socialstöden. Visst, tidigare var studiestödet mer lånebaserat än i dag och folk överlevde med sina skulder, men har det inte varit en positiv utveckling hittills om inte alla måste ta lån längre? Måste vi gå bakåt i utveckligen?

Det är dyrt att upprätthålla ett välfärdssamhälle som tar hand om de svaga. Jag är tacksam för att jag bor i Finland där vi får betalt för att studera och till och med för att stanna hemma med våra barn. Där vi får pengar från staten för att betala hyran, där alla är sjukförsäkrade automatiskt och ifall vi blir arbetslösa får vi stöd så vi klarar oss tills nästa jobbmöjlighet. Om en ska tro vår blåblodiga regering har Finland inte råd med det längre, men jag vill tro att det är värt det och att det finns annat att ta av eller ändra på än det ekonomiska skyddsnät som Finland skapat för att så få som möjligt ska falla utanför samhället.

01.03.2016 kl. 14:36

vårsol och nya växter

 

IMG_9065

 

Växter gör mig glad. I början dog alla växter jag försökte ha hemma, och jag tror att orsaken var övervattning/undervattning och för lite sol. Nu har jag däremot lyckats hålla två växter vid liv i ett halvt år så jag kände mig mogen att skaffa fler! Vi har inga fönsterbräden i lägenheten vilket är sorgligt, så nu får armstödet på soffan tillsammans med en planka som stöd agera fönsterbräde tills vi hittar ett passligt blombord att ha vid fönstret.

 

IMG_9066

 

Jag köpte två succulenter, ett gulligt miniträd (polyscias), ett elefantöra (pilea) som jag drömt om länge, ett prickblad (dieffenbachia) och ett pengaträd (crassula).

 

IMG_9070

 

Blir verkligen glad av dem och hoppas jag klarar av att sköta dem alla. Något annat som gör mig glad är vårsolen som tittat fram i ett par dagar! Längtar tills det blir vår på riktigt.

 

25.02.2016 kl. 18:04

bebisens garderob

 

IMG_9044

 

Babykläder är ju så söta och vår babybyrå börjar så småningom ha lite innehåll, så jag tänkte visa en del! Jag har ett stort planerings- och kontrollbehov så nu efter några reaköp som var fina, ett par dyra saker köpta i svaga ögonblick, ärvda kläder jag eller mannen haft som små, en loppisrunda med min farmor och lite sånt jag stickat själv eller fått har vi nu lite av varje i olika storlekar vilket lugnar mitt sinne oerhört.

Ovan är en kofta jag stickat själv med virkad kant, reafyndade byxor från h&m och världens minsta yllesockor vi fått av en  gullig kompis!

 

IMG_9045

 

Här ser man hela den knöliga koftan och underst en vit body från zara i minsta storleken, som var det första vi köpte åt bebisen. Mössan har min mormors mamma gjort.

 

IMG_9052


En yllekofta min farmor har stickat, gråa byxor från h&m och en loppisfyndad mössa från benetton.

 

IMG_9049

 

Koftan jag gjort tillsammans med fluffig mössa med öron och ljusblårandiga byxor från loppis.

 

baby

 

Dyr men ack så söt muminbody med mymlor på, gråa sparkbyxor från loppis och yllesockor som min farmor stickat. (här blev det kväll så ljuset är vad det är)

 

baby

 

Grått supermjukt sweatshirt-set från h&m.

 

baby

 

Kofta med jordgubbar som mannen haft när han var liten, ljusgröna sparkbyxor från loppis och en mössa i riktigt tunn bomull som min mormors mor har sytt.

 

baby

 

Till sist den här enormt söta sjömansdräkten som min svärmor  också sparat!


(Om nån bekant läser kan jag subtilt tipsa att lindex har en superfin newborn-kollektion just nu i ljusa färger (mjuk ekologisk bomull dessutom) och att vi ännu behöver lite av varje i storlek 50, 56 och 62)

Sen väntar jag såklart med spänning på moderskapsförpackningen!

 

23.02.2016 kl. 22:07

ett kvarts sekel

 

Freddy25

 

I fredags fyllde min finaste person tjugofem år. Han fick frukost på sängen, blommor, ballonger, skumppa och fem paket.

 

IMG_9024

 

IMG_9022

 

IMG_9023

 

Alkoholfri skumppa! Smakar bättre än man kanske tänker sig.

 

IMG_9032

 

Skål!

 

IMG_9035

 

Jag hade lagat morotskaka som är min bravur och hans favorit.

 

Freddy25

 

Freddy25

 

Sen åt vi middag på Karu Izakaya som vi talat om länge (sen i somras ungefär) och med höga förväntningar beställde vi deras ramen! Tyvärr var den inte riktigt i vår smak, men det är kanske inte heller rättvist att jämföra med ramen vi ätit i Japan. Misosoppan däremot var otroligt god!

Till sist gick vi på bio och såg oscarshypade The Revenant - och ja, den kan ni ta och skippa helt enkelt. En två och en halvtimmes orgie i blod, inälvor och manlig stolthet när den är som värst. Folk lämnade sina popcorn oätna under stolarna.

 

23.02.2016 kl. 19:41

sexmånadersmagen och gravidgarderoben

 

IMG_9014

 

En mycket vanlig vardagsoutfit just nu: knälång pennkjol i dubbelt tyg från h&m med valfri crop top som slutar passligt ovanför magen. Det är i princip den enda klädkombinationen jag använder, för det är oslagbart mjukt och skönt. Enligt min gravidapp är jag i kalendermånad 6 men gravidmånad 7, så det är lite förvirrande, men vecka 25 är det just nu i alla fall. Jag är nästan symptomfri för tillfället vilket är hur skönt som helst, det enda som påminner om graviditeten (förutom magen rakt upp i vädret då) är allmän trötthet och så sammandragningar som kommer om jag går fort eller i uppförsbackar. Är på gott humör, känner mig fin (fast något gravid-glow handlar det inte om, är mest finnig och plufsig i ansiktet) och försöker njuta av det här medan jag kan, för snart kommer väl ryggont och foglossning och svullna ben, haha.

Tittar ner på magen emellanåt och blir så glad för det känns så himla himla fint att om ungefär tre månader så kommer vi ha en liten bebis med oss! Tänk!

 

16.02.2016 kl. 16:46

om förlossningen

 

Trysil 2016

iPhone, VSCO CAM

I början av min graviditet var förlossningen ett stort frågetecken och ett stressmoment för mig. Liksom, nu har jag ett barn i magen och det gick ju ganska lätt men just det, hen ska ut också, hur funkar det? Hur ont gör det? Nu har har jag läst massor, lyssnat på podcasts och frågat såna som fött barn hur det var, och jag känner mig mycket lugnare. Det är stort och det är inte lätt, men det kommer att gå, till och med gå bra om jag har tur! Dock finns det en aspekt som ännu skrämmer mig, och det är känslan av att vara helt utelämnad på andras villkor. Jag måste lita på att barnmorskan vet och har mitt bästa för ögonen. Det är svårt.

Känslan jag får av Emma Sundhs inlägg angående nedläggningar av förlossningsavdelningar i Sverige illusterar bra det som skrämmer mig med min kommande förlossning, för jag vet att det går åt samma håll i Finland. Förlossningsavdelningar stängs ner och centraliseras eftersom joursjukhus är dyra. Som gravid kvinna får det mig att känna mig nedprioriterad, slentrianmässigt behandlad, som att "barn föds ju varje dag och det är inget speciellt". Inget personligt eller livsviktigt (!!). Den attityden skrämmer mig, för när jag föder vill jag inte känna mig förbisedd av barnmorskan för att hen har tiotals andra patienter samtidigt. Fler barnmorskor skulle behövas men fler tjänster tillsätts inte för det "finns inte pengar". En barnmorska förlöser jag-vet-inte-hur-många barn i sitt jobb, men de flesta kvinnor, även barnmorskorna själva, går inte igenom själva födandet fler än ett par gånger i sitt liv och varje förlossning är ny och lika viktig, och borde behandlas som sådan. I stället prioriteras ekonomin framför kvinnors förlossningsupplevelser, för när tjänstemännen bara tittar på siffrorna så ser de inte personerna bakom: alla de som föder barn och genomgår det ofantligt stora och tunga arbetet det innebär; alla bristningar och komplikationer som i värsta fall kan ge livslånga men. Fatta vilken stor händelse det är att föda! Att föda barn borde få vara det viktigaste av allt, det är grunden till artens överlevnad och något av det största man kan vara med om - man har skapat liv som ska ut i världen - och det om någonting borde få vara värt vad som helst.

Som Sundh skriver är barnafödande kvinnogöra och därför inte så viktigt. Oberoende faktumet att liv står på spel varje gång.

#whyIneedfeminism

 

10.02.2016 kl. 20:59

klädutmaningen

 

ratata_kladutmaning

 

Hoppar på ratatas klädutmaning och kompenserar världens suddigaste outfitbild med en solnedgång i norska fjällen.
 

Vad gör du för att hålla dig varm under vintern?

Investerade i år i en riktig dunjacka på rean passligt tills det blev riktigt kallt. Älskar den! Fick också världens mjukaste kashmirhalsduk i julklapp och den värmer massor. Sen har jag flera lager kläder och nästan alltid ylletröja.


Vad är din filosofi vad gällande kläder?

Jag försöker att endast köpa kvalitativa kläder i bra material. Kläder i akryl och polyester köper jag inte alls. Material som bomull och ylle andas och håller längre och kläderna behöver inte bytas ut lika ofta. Jag har börjat hitta plagg och en stil som jag trivs i och samlar nu sakta på mig en basgarderob (mest på reor då kvalitativa kläder oftast kostar mer). Har också märkt att en inte behöver en jättestor garderob ifall en bara har kläder en trivs i!
(håller tummarna att jag får behålla min klädstorlek efter graviditeten så att jag inte behöver förnya hela garderoben efteråt)


Vad har du på dig på bilden?

En skönt avslappnad ribbad bomullsklänning med knäppning fram från &other stories (snälla öppna butik i Finland!) och så gravidleggings från asos. Tänk att magen knappt syns framifrån! Från sidan är den som en boll. Just nu trivs jag i mjuka kläder som inte spänner på magen.


Hur piffar du upp din look?

Om jag vill känna mig extra fin plattar jag håret och sätter på rött läppstift. Sen tycker jag om att ha snygga vardagsskor, för de används varje dag och piffar upp alla baskläder.

 

05.02.2016 kl. 10:37

vårt sovrum eller kampen mot betongväggen

 

IMG_8972

 

Sovrummet i vår lägenhet har nästan inte fått någon kärlek alls sen vi flyttade in för fyra och ett halvt år sedan, men nu när jag är gravid har jag fått inredningsryck och "bygga bo"-reflexer, så när vi köpte en ny byrå att förvara bebisens saker i satte det igång en kedjereaktion. Ett rum med en säng, ett skrivbord och fyra tomma väggar har alltså nu blivit mycket hemtrevligare!

Efter att byrån var på plats kände jag att en spegel ovanför skulle vara trevligt. Den här runda finns på Ikea, och efter ett misslyckat försök med slagborrmaskin fick jag till sist upp den med upphängningspluppar från Clas Ohlson, 1-0 till mig mot betongväggen!

 

IMG_8975

 

Sen hängde jag upp ett stort Fifi Lapin-tryck jag fått i julklapp (tack!) och krokar från H&M på en annan tom vägg. Att få upp krokarna krävde en del kreativitet då det varken går att spika eller skruva i väggen, men nu sitter de stadigt, 2-0 till mig mot betongväggen!

 

IMG_8969

 

Så här ser mitt nattduksbordshörn ut. Fotot är taget i Köpenhamn och kaninen har jag målat. Böckerna är på min läslista!

 

IMG_8977

 

Byrån är en vanlig vit Ikeamöbel och där har vi redan några babyplagg <3 Mumintrycket är från Paperikauppa Putinki och häxan är av Laura Heikala. Tavlorna ska kanske hängas upp men tills vidare får de stå där.

"Före"-bilderna består i det här fallet av tomma väggar, och jag är så glad över förändringen för plötsligt vill jag spendera tid i sovrummet och det känns så mycket mysigare nu.

 

03.02.2016 kl. 22:45

reselistan

 

Trysil 2016

 

Det passar väl ganska bra med en reselista nu när jag just kommit hem från Trysil i Norge!

 

Vilken är den varmaste respektive kallaste resan du gjort?

Varmast: har gjort en varm resa med familjen, då var jag sex år och vi åkte till Italien och bodde hos min mammas kusin. Det var väl en 30-40 grader antar jag? Kommer starkt ihåg att havsvattnet smakade väldigt salt och att glassen var god.

Kallast: i år var det varmt i Trysil (Norge) fastän det var januari, men för tio år sen var vi där över nyår och då var det minus 25.

 

IMG_5328

 

Hur länge varade din längsta resa?

Två veckor på bröllopsresa i Japan!

Vad är ditt favoritsätt att resa på?

Jag gillar flyg (inte så miljömedvetet kanske), men jag reser inte så ofta. Tåg och buss gör mig alltid lätt illamående.

 

Trysil 2016

 

Favoritland att resa i?

Har ju inte besökt så många länder men Japan var helt fantastiskt att åka runt i.

Berätta om en resa som inte blev som du trodde.

Kanske när familjen åkte till Cypern ett sportlov och det regnade och var tio grader kallt. Hade bara med ett par långbyxor så använde dem hela resan, och bikinin blev oanvänd.

 

Colosseum

 

Vad är den turistigaste platsen du varit på?

Måste väl vara Colosseum i Rom, eller Inari-taisha i Kyoto.

Vilka tips skulle du ge till en turist som skulle vilja resa till staden du bor i?

Kom till Åbo på våren eller sommaren, gå längs ån, ta en italiensk glass på Nuvole, en kaffe på Café Art eller Latte Café och middag med prosecco på Tintå. Strosa runt på stan!

Har du några måsten i reseväskan?

Öronproppar, ögonmask och kamera.
 

Dina fyra bästa resebilder.

 

Trysil 2016

 

Den här med iPhone över Trysilfjellet.

 

IMG_4524

 

Shinjuku Gyoen under körsbärsblomningen.

 

IMG_4995

 

En regnig dag i Nara.
 

Rom

 

Den här över Rom och Peterskyrkan taget från Villa Borghese på vår förlovningsresa (originalet finns på min gamla dator, har nu fotat bilden ur ett album med iPhone).
 

Vad är den sämsta resan du gjort?

Vill inte kalla nån resa för dålig, för jag tycker om att resa och det är alltid mer roligt än tråkigt. Ett bottennapp var nog ändå en skidresa där jag fick magsjuka och spydde i fyra dagar av sju.

 

Trysil 2016

 

Vart skulle du vilja åka just nu?

Just nu är det skönt att vara hemma igen! Haha men jag vill såklart till Japan på nytt om jag får välja.

Vart vill du absolut inte åka?

Vill inte åka till Sydamerika och zika-virusepidemin nu när jag är gravid.

 

Trysil 2016

 

Har du någon resa inplanerad inom en snar framtid?

Det här var nog sista resan nu medan jag är gravid, men efter att bebisen är född ska jag åka till Stockholm och gå på Coldplays konsert (!!!!!), peppen är oerhörd!

 

02.02.2016 kl. 20:18

skidor och boob jobs

 

IMG_8929

 

Hej från Trysilfjellet! Här är vackert och vädret är fint, mycket sol med en del moln som drar över ibland. Vi bor nästan ovanför molnlinjen och imorse åkte ett fluffigt moln förbi fönstret när jag tittade ut. Jag ska skida väldigt försiktigt, min värsta mardröm är att falla på magen eller på nåt sätt skada den.

 

IMG_8939

 

Angående boob jobs så rekommenderar jag att ni läser Linn Jungs inlägg. Jag har länge försökt formulera mig i frågan men nu behöver jag inte det själv för hon sätter ord på mina tankar. I korthet: visst, gör vad som gör er lyckliga, men glöm inte analysen, varför tror ni känns det som att större bröst ger lycka? Kan det vara tryck från samhället, och om så, vill ni verkligen understöda och spä på ett samhälle där en inte duger som en är? Typ så. Det finns inte ett visst utseende på bröst som är "rätt" (även om samhället/populärkultur vill att en ska tro det), utan det finns lika många olika bröst som det finns människor, och det är fint så!

Läs också Nanós text om bröst, och Amandas om utseende!

Och missa inte Linneas välskrivna analys!

 

26.01.2016 kl. 11:25

 

Caroline, 25.

Skriver gradu i cellbiologi och är hemma med en ettåring.

Drömmer om att bli endometriosforskare, eller illustratör.

 

caroline . haldin(at)gmail . com

 

PORTFOLIO

 

peony