bebissparkar och andra bra saker

 

IMG_6709


Mitt drömhus i Åbo *_*

 

Några fina saker den senaste tiden.


- Fick en fantastisk komplimang av Julia:

"Du är så bra på att chilla! Det är en skill att kunna ta det lugnt och inte oroa sig."

- Känslan när jag idag gav upp att använda vanliga leggings och bytte till mina gravidleggings - himmel! Inget som klämmer mitt på magen längre!

- Bebisen sparkar för fullt sen några veckor tillbaka (känns så coolt!) och allt såg bra ut på anatomi-ultraljudet.

- Mitt illamående har lättat en del, så jag börjar känna mig som mig själv igen.

 

 

21.01.2016 kl. 17:41

amsterdam i september

 

IMG_6499

 

Det här måste vara världens senaste reseblogg, men i samband med att jag och Julia hälsade på Nanó i Antwerpen i början av september åkte vi till Amsterdam en dag. Vilken stad! Föll head over heels för kanalerna, husen och stämningen och tänker definitivt åka dit på nytt!

 

IMG_6390

 

IMG_6440

 

IMG_6449

 

Det var så mysigt överallt med broarna och vattnet och båtarna.

 

IMG_6453

 

IMG_6530

 

Tänk att bo här! Drömmen. Vi gick genom stan till foam som är ett konstgalleri. Där fanns flera olika utställningar men den intressantaste var kanske en där kända fotografier genom historien var utställda tillsammans med resten av fotoserien som tagits vid samma tillfälle. De flesta superkända fotografier är ett utvalt ögonblick av många, inte någon snilleblixt som lyckats på första försöket.

 

IMG_6501

 

IMG_6473

 

Mitt fina resesällskap!

 

IMG_6517 - Version 2

 

Och jag på gott humör! Här var jag redan gravid, just och just,  men visste inte om det. Då var jag mer övertygad om att jag inte var det. (foto, Julia)

 

IMG_6521

 

IMG_6452

 

De gånger jag varit i europeiska städer undrar jag alltid varför jag bor i Finland. Allt känns så mycket bättre och Finland känns så tråkigt. Varför ska jag bo i ett land som inte inspirerar mig, när det finns så många spännande platser på jorden? Svårt.

 

IMG_6575

 

IMG_6579

 

Efter en hel dag på stan och en god burgare med pommes frites och löjligt god vitlöksdipp, gick vi tillbaka till tågstationen. Vi gick genom bordellkvarteren, och där stod avklädda kvinnor i skyltfönster med röd belysning. Det var ganska hemskt, och kändes väldigt absurt på något vis, för det var svårt att förstå att det var på riktigt. Med lukten av gräsrök från gatorna kvar i näsan steg vi sedan på tåget tillbaka till Belgien.

 

 

 

17.01.2016 kl. 12:48

stickat

 

IMG_8919

 

Började sticka efter cirka tio års paus nu när bebisen är på väg och det visade sig vara en lämplig sysselsättning som inte gav mig huvudvärk. Finns massor av gulliga mönster och det är på nåt sätt tillfredsställande att skapa nånting åt vår baby med mina egna händer.

 

.

 

Det första jag försökte mig på var en kofta. Man kan säga att jag lärde mig sticka på nytt via den här koftan, och den ser ut därefter, men nu har jag lärt mig hur man gör avmaskningar och lägger till maskor! Använde ett mönster från Hjertegarn som jag köpte i en garnaffär, fast bara som ett riktgivande mönster, det hade flätor och allt möjligt som kändes för svårt.

 

IMG_8897

 

IMG_8911

 

Sen ville jag göra en liten mössa, hittade ett garnnystan ljusblått angoragarn och använde det här mönstret. Nu börjar jag kunna sticka jämnt och snyggt! Som nästa projekt tänkte jag göra koftan på nytt, fast enligt mönstret den här gången, och kanske ett par yllebyxor.

15.01.2016 kl. 00:59

saker att göra när man mår illa

 

Efter tre månader av gravidillamående känner jag mig som en expert. Här är några tips på saker att göra för att underhålla sig själv medan man väntar på att det ska gå över.

 

IMG_4323

 

- Sov - så mycket du kan. När du sover behöver du inte känna av illamåendet.

- Bästa drycken - pressade citrusfrukter utblandat med vatten och med mycket is

- Läs om några favoritböcker - du behöver inte koncentrera dig för du vet vad som händer, och böckerna kan hjälpa att glömma verkligheten en stund. Jag läste om fyra Harry Potter-böcker och det räddade mig verkligen.

 

IMG_4324

 

- Testa SEA BANDS akupressurarmband - placebo eller inte så hjälpte de mig att ta bort en del av det värsta illamåendet

- Lyssna alla avsnitt av podcasten Vattnet går. Fortsätt med Serial.

 

IMG_4325

 

- Sticka något åt bebisen - kan du inte sticka, lär dig sticka! Babykläder är små och det finns lätta mönster att följa.

- Internetshoppa - du behöver inte köpa nåt, men att surfa runt och titta på mamma- och babykläder är roligt, hittar du nåt fint så treat yo self!

 

IMG_4322

 

- Bjud över vänner att hälsa på och prata - det är skönt att prata av sig och roligt att veta vad som händer utanför illamåendebubblan. Det värsta för mig var att vara ensam länge, då blev det riktigt angstigt.

- När det är som värst och du är hungrig, törstig, vill spy och har migrän - gråt en skvätt och ha nån att paja dig försiktigt. Det går över.

 

11.01.2016 kl. 13:44

bebisnyhet!

 

IMG_8917

 

Canon 1100D, EF 50mm 1/1.4
babymössa stickad i angora enligt det här mönstret

 

Jag är gravid! Samtidigt som halva bloggvärlden dessutom känns det som (t.ex. Elsa, Sandra, Colorelle, Therez, Emma och ratatas egen Jenna), vilket ju är extra roligt då inga av mina vänner varit eller är gravida. Just nu är jag i vecka 20 och magen har börjat synas lite, och i takt med att den växer minskar oron för att något ska gå fel - om några veckor kommer bebisen till och med att kunna överleva utanför magen! 

Hittills har det varit en jobbig graviditet, illamåendet kom med kraft vecka sju och sen dess har jag överlevt bara på små mellanmål sent på kvällen. I flera veckor var citronvatten det enda jag fick ner och att spendera hela dagarna i horisontellt läge stirrandes i taket var mer regel än undantag. Fatta frustrationen när läkaren meddelar att det enda man kan göra är vänta tills det går över! Visst går det över, senast då bebisen kommer ut, men det finns ju trevligare tillstånd att spendera nio månader i än konstant illamående.

Trots allt är mannen och jag glada, lyckliga och förväntansfulla (utom när mina humörsvängningar ger mig ångest och allt känns skit) och det är så roligt att följa med hur bebisen växer och förbereda oss på att bli en liten familj! Varje dag slås jag av hur otroligt det är att min kropp vet precis vad den gör och att fostret kan utvecklas som det ska. Att vara cellbiolog och liksom veta hur otroligt mycket det är som måste bli precis rätt gör det hela ännu svårare att förstå, men samtidigt hjälper det mig att jag vet vad som händer på cellnivå.

Ännu så vet vi inte vilken sort det blir och det blir såklart spännande att få veta, men det som betyder något är att vi ska få ett barn, inte ifall det är en pojke eller flicka.

 
09.01.2016 kl. 21:20

gott nytt år?

 

vaccinjul_2015_edit

 

Deleter liner 003, Schmincke vattenfärger

 

Hoppas på ett 2016 med mera medkänsla, empati och förståelse samt mindre rasism, rädsla och hat. Hoppas även på att feminismen ska komma längre i Finland så vi slipper sexistiska uttalanden (och så mycket annat såklart) som de Peppe Öhman skriver om här.

Jag vill inte längre att hopplöshet ska vara den första känslan när jag öppnat dagens tidning.

Bilden är ett julkort till en av de finaste och mest empatiska människorna jag känner. Hon fick ett unicef-vaccinpaket för fyrtio barn i julklapp.

 

 

09.01.2016 kl. 12:42

en årssummering av bloggen

 

 

Jag började året med att komma hem till Åbo från utbytet i Göteborg, och besökte botaniska trädgården i Runsala med Pictura.

 

 

Jag tejpade upp bilder ur ratatakalendern på väggen.


 

Köpte världens minsta vattenfärger, som använts flitigt.

 

 

Åkte till Japan på bröllopsresa men min man i april och ÄLSKADE det. Här finns en liten reseguide jag skrev efteråt.

 

 

Gick på roligt ratata-event på Fabbes Café.

 

 

Ruisrock 2015!

 

 

Skrev om min utbrändhet.

 

Fick en idé till en bilderbok.

 

 

Hälsade på Nanó i Antwerpen tillsammans med Julia.

 

 

Jag bestämde mig för att helt sluta stressa.

Och skrev om pressen på studerande idag.

01.01.2016 kl. 12:38

god jul!

 

jul2015

 

copic 005 multiliner, schmincke vattenfärger, winsor & newton vitt bläck

 

(obs! det är en hjort, inte en ren, och det är meningen!)

20.12.2015 kl. 10:19

kreativt kaos

 

IMG_8813

IMG_8814

 

Jag har aldrig varit en speciellt ordningssam person. Saker, kläder och böcker plockas fram och hittar aldrig tillbaka till sin ursprungliga plats, tidigare till min mammas och nu till min sambos eviga förtret. Tydligast har det kanske synats på mitt skrivbord, som så länge jag kan minnas alltid har varit en enda röra. Samtidigt har röran en idé och en ordning som endast jag förstår mig på. Rör inte mina cirklar, liksom.

Jag inspireras av saker som jag ser. Om allt är undanstuvat i diverse lådor och skåp glömmer jag bort att de finns. Mitt i allt rådd kan jag se en färg, en form, en bok som jag glömt eller en idé som jag inte tänkt på, en pensel jag vill testa eller en ny pappersort som jag köpte för ett tag sedan. Alla saker kopplar vidare till andra tankebanor i hjärnan och ett tomt bord ger mig inga associationer alls.

Däremot är jag ledsen över att jag oftast inte håller mig till mitt eget skrivbord utan sprider ut mig över hela lägenheten, vilket inte är så snällt när han jag bor med gillar ordning och reda. Ibland blir jag störd på mig själv då jag skulle behöva lite utrymme för något projekt men hela skrivbordet är täckt med saker som vanligt.

 

17.12.2015 kl. 15:20

pionen

 

peony

 

blyerts, Winsor & Newton vattenfärger

 

Jag visade ju aldrig den färdiga pionen, bara en halvfärdig dålig telefonbild, så här är den! Jag hade en blommor-i-vattenfärg-fas i somras, och den här tillsammans med magnolian och anemonen blev kanske finast.  Modellen för skissen var en pionbuske i min mammas trädgård en varm sommardag.

 

11.12.2015 kl. 00:34

 

Caroline, 25.

Skriver gradu i cellbiologi och är hemma med en ettåring.

Drömmer om att bli endometriosforskare, eller illustratör.

 

caroline . haldin(at)gmail . com

 

PORTFOLIO

 

peony