tiden bara går och jag hänger knappt med

11.05.2017 kl. 15:14

 

vår

 

Det var hundra år sen jag bloggade och ännu längre sen jag skrev något om bebislivet. Här är orsaken: sömnbrist. Har levt i något slags zombie-mode de senaste månaderna. Man kunde tro att det är ett konstant tillstånd för en småbarnsförälder men det finns alltså mer och mindre akuta perioder. Sedan slutet på januari har Edvin vaknat ca fem gånger per natt, som mest varje timme och minst tre-fyra gånger. Vi har sovit varannan natt och fokuserat på att överleva, att få mat på bordet, kläder tvättade och något vettigt gjort i studieväg. Framför allt har vi förstås försökt ta hand om Edvin på bästa sätt - det är nog bara vi förädrar som lidit av hans oroliga nätter.

Nu (med fingrarna i kors, ta i trä) har det lugnat sig lite och vi har bara två-tre uppvaknanden på natten. Lyxen att få sova tre timmar i sträck alltså!

Har inte heller lyft en penna på flera månader men nu pillar jag på en liten sjöjungfru med blyerts - kul! Och så kan jag avslöja att jag skrivit en hel A4 på berättelsen till min bilderbok plus att jag börjat på några illustrationer, så det ska jag fortsätta med när jag har tid och inspiration. Det känns roligt att projektet går framåt om än i väldigt (väldigt) långsam takt.

 

Kommentarer (1)
Roligt att läsa en uppdatering och va bra med längre nätter och att ritandet tagit fart :)
Annika13.05.17 kl. 19:27

den andra kvinnan

 

andrakvinnan

 

andrakvinnan

 

Åbokklubbens senaste bokträff handlade om Therese Bohmans Den andra kvinnan. Den här gången träffades vi i Emilys snygga och mysiga vardagsrum.

Alla gillade boken, för den var mycket mer än bara en berättelse om en otrohetsaffär, och berättarjaget gav mycket plats åt funderingar kring feminism, klass, makt och ensamhet. Klassperspektivet var speciellt tydligt. Boken var välskriven på ett språk som gjorde den snabbläst och samtidigt tillräckligt poetisk på sina ställen för att vara intressant. Jag hade väntat mig mer av slutet men på ett sätt var upplösningen realistisk och mera drama hade kanske känts konstigt.

Jag undrar ibland varför man läser böcker med vardagliga historier som någon hittat på - eller: vad får en att välja en bok och sätta sin tid på den? Jag vet inte svaret men den här boken är ett exempel på böcker som inte låter så speciella men som när man läser dem har det. Boktips på den här alltså, läs den!

Åbokklubben gav den 4 stjärnor av fem.

 

31.03.2017 kl. 13:45

#meettheartist

 

meettheartist_notext

 

 

Det går att följa mig på instagram på @pilea_draws om man vill. Där gjorde jag #meettheartist-taggen ovan, och det var väldigt väldigt svårt att försöka rita mig själv. Man ser ju aldrig sig själv utifrån på riktigt, bara i spegeln, det blir aldrig en 360 graders helhetsbild. Önskar att mitt hår var mer medgörligt och såg ut sådär i verkligheten också, haha!

 

27.03.2017 kl. 11:34

mitt gulligaste porträtt hittills

 

fredvin

Jag är väl lite partisk nu men Edvin plus min fina man är ju bara det gulligaste någonsin? På bilden är Edvin bara sex veckor gammal, tänk så fort tiden har gått.  :''')  <3

 

16.03.2017 kl. 07:38

vänd om min längtan

 

Längtan

 

Vår bokklubb Åbokklubben fick fyra såna här bokpaket av Förlaget: Bildhuggarens dotter och Lyssnerskan av Tove Jansson samt Vänd om min längtan av Ann-Luise Bertell. Tack snälla Förlaget!

 

Längtan

 

Vänd om min längtan blev februaris bokklubbsbok. Det är en österbottnisk utvandrarhistoria, men samtidigt så mycket mer.  Det genomgående temat är längtan och moder-dotter-relationer. Jag har svårt att formulera mig, för Vänd om min längtan hittade rakt in till mina hjärtesträngar och jag blev väldigt berörd, allra mest i mitt rätt så nya mammahjärta. Boken är välskriven med ett väldigt rakt språk som var lätt att läsa och flöt bra. Däremot var de två berättarperspektiven väldigt förvirrande i början, och ibland blev det så mycket hemska saker som hände att jag måste ta paus från läsningen innan jag orkade fortsätta. Det berodde förstås delvis på att jag kände så mycket, sällan har jag upplevt så mycket känslor på knappa 200 sidor.

Läs den!

 

Vänd om min längtan fick Svenska Yles litteraturpris 2016. På vår instagram hittar ni en sammanfattning av vad Åbokklubben tyckte om boken. Vi gav den fyra stjärnor av fem.

 

12.03.2017 kl. 08:04

pärlfiskaren

 

pärlfiskaren_haldinbreitenstein

 

 

I början av februari gick jag med i Schildts & Söderströms illustrationstävling för Karin Erlandssons barnroman Pärlfiskaren som ska komma ut i höst. Nu såg jag på deras instagram att de valt en illustratör för uppdraget, av 150 bidrag! Synd att man inte får se bilden, det hade varit roligt. Det här är min illustration i alla fall! De sökte svartvita bilder vilket var en utmaning (rolig sådan!) eftersom jag brukar använda färg.

(som biolog måste jag påpeka att pärlor inte växer direkt på havsbottnen, men i boken gjorde de det)

 

01.03.2017 kl. 11:56

bloggevent på duo living

 

Untitled

 

Untitled

 

För några veckor sen gick jag på ett bloggevent som ordnades för finlandssvenska bloggare i Åbo! Vi hängde på duo living på Köpmansgatan och butiksägarna berättade om sitt företag och sin vision medan vi smuttade prosecco och åt dansk lakrits. Mycket trevligt! Gå hit om du söker minimalistisk dansk inredning. Duo living har också en webbshop där man kan bekanta sig med deras produkter.

Vi fick också höra om den ekologiska och hållbara komposten bokashi (ursprungligen från Japan), som är en sammansätting bakterier som förmultnar hushållsavfall utan lukt eller mögel. När kompostmaterialet sedan blandas med mylla bildas otroligt näringsrik jord att sätta i trädgården. Skulle jag ha ett eget hus med trädgård skulle jag utan vidare satsa på det systemet! Problemet för mig i höghus är att det inte finns någon mylla att blanda med komposten och ingenstans att sätta den, men med en trädgård skapar man ett "slutet" system för sitt hushållsavfall. Känns hållbart och vettigt. Läs mera här.

Vi fick varsin påse bokashi att prova med och 15% rabatt i duo living under kvällen. Jag köpte lakrits överdragen med salted caramel chocolate, som var mycket dyr men så otroligt god.

 

01.03.2017 kl. 11:34

sommarön

 

sommarön

 

sommarön

 

En grå februaridag hade Åbokklubben sin andra bokklubbsträff. Vi ordnade brunch på golvet och hade läst Sommarön av Eva Frantz, som gavs ut i höstas på Schildts & Söderströms förlag.

Sommarön marknadsförs som en deckare, men den följer inte riktigt uppbyggnaden hos en klassisk deckare och historien är lite annorlunda. Det är både bra och dåligt: den var inte lika spännande som andra deckare jag läst, men det var lite fräscht med en lite annorlunda historia.

Där slutar det positiva för mig personligen. Jag tyckte karaktärerna var karikerade, platta och för många. Språket var lättläst men jag tyckte inte att det var bra. Upplösningen byggde på för många tursamma sammanträffanden. I halva boken hände i princip ingenting.

Det fanns några delar av boken som berättades ur två barns perspektiv och som utspelade sig för ca 30 (?) år sedan. Jag hade hellre läst mer om dem!

På träffen fick boken i medeltal två av fem stjärnor.

08.02.2017 kl. 07:46

emma stone & la la land

 

Emmastone

 

 

Fotostudie av Emma Stone, bilden jag utgick ifrån finns här, och originalbilden är tagen av Todd Heisler för New York Times.

Jag har sett La La Land på bio och den var en så fin upplevelse! Tyckte mycket om musiken och estetiken, den var riktigt genomhärlig. Se den om du är sugen på en mysig musikal!

 

05.02.2017 kl. 14:50

åtta månader senare

 

IMG_7654

 

Gulligaste babyburriton *3*

 

Nu börjar livet kännas som vardag (på ett bra sätt). Den största babychocken (24h tillsyn, ingen egentid) är över, vi har vant oss och i samband med att Edvin fått tänder och börjat äta mer riktig mat har vi också infört någorlunda regelbundna rutiner. Vi försöker avvänja nattamningen (går sådär, han vaknar ändå hungrig ca halv 5 - somnar dock om efteråt!) så snart kanske vi (jag) får sova lite bättre. Jag är trött hela tiden men har lärt mig leva med det, nästan i alla fall. Tupplurer tillsammans med bebisen är ganska mysigt.

Jag studerar några timmar varje vardag (nästan - ibland är jag helt enkelt för trött), försöker luncha med vänner, träffar folk på kvällar och veckoslut (ett par gånger i veckan, orkar inte med mer än det), går promenader och på stan ibland och livet känns väldigt bra och nästan som förut.

Utom att det är helt annorlunda såklart, och att vår lägenhet aldrig är städad och att vi alltid har disk (diskmaskin i nästa lägenhet är ett måste!!). Och så får vi umgås med världens finaste person, som också är lite jobbig ibland när vi bara vill sova lite men han har hur mycket energi som helst. Alltså, livet blir ju aldrig detsamma igen men det är inte heller meningen. Det är så fantastiskt så här.

 

24.01.2017 kl. 16:52

 

Caroline, 25.

Skriver gradu i cellbiologi och är hemma med en ettåring.

Drömmer om att bli endometriosforskare, eller illustratör.

 

caroline . haldin(at)gmail . com

 

PORTFOLIO

 

peony